Zelfmoordlijn kan derde zelfdodingen voorkomen

35 procent van de mensen die contact opnemen met de Zelfmoordlijn, zien daarna van hun plannen af. De Zelfmoordlijn betekent economisch gezien een grote besparing voor de maatschappij, zo blijkt uit een onderzoek van professor Lieven Annemans (UGent/VUB).

Gezondheidseconoom Lieven Annemans en zijn team onderzochten de kosten en baten van de Zelfmoordlijn. Ze vergeleken onder meer de verhouding tussen de geïnvesteerde middelen in de Zelfmoordlijn en de maatschappelijke winst die daarmee gemaakt wordt.

De Zelfmoordlijn werd in 2011 5.000 keer gecontacteerd. Dat kostte 218.000 euro, ongeveer 43 euro per persoon. De onderzoekers berekenden dat een zelfmoordpoging het Riziv 3.376 euro kost in het jaar na de poging. Dat gaat onder meer over hospitalisatie en nazorg. Bij zelfdoding is dat 1.178 euro. De kost voor de maatschappij - door het verlies van productiviteit - bedraagt bij een poging 43.438 euro in het eerste jaar. Bij zelfdoding is dat zelfs 60.537 euro per jaar.

Uit nagesprekken en vergelijkbare studies in het buitenland blijkt dat over een periode van tien jaar minstens 162 en maximaal 419 zelfmoordpogingen vermeden worden door een dergelijke lijn. Bij zelfdodingen is dat 26 tot 65. Zo wordt maximaal twee miljoen euro netto bespaard voor het Riziv en 23 miljoen euro voor de maatschappij. Elke euro die geïnvesteerd wordt in de Zelfmoordlijn kan er tien opbrengen voor de ziekteverzekering, luidt het.

Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter preventie van Zelfdoding is blij met deze opsteker. "Dit onderzoek bevestigt dat we de investeringen van zowel de Vlaamse overheid als van onze sponsors meer dan waard zijn. Deze resultaten zijn een duwtje in de rug, maar er is nog veel werk", zegt ze.

Vlaanderen zit in de kopgroep wat het aantal zelfdodingen betreft. Elk jaar zijn er meer dan 1.000 mensen die zelfmoord plegen. Meer dan 9.000 mensen ondernemen een zelfmoordpoging.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan dag en nacht gratis en anoniem bellen naar de Zelfmoordlijn op het nummer 02-649 95 55. De Zelfmoordlijn is ook via het internet bereikbaar voor een chatgesprek.

Meest gelezen