Zware bomaanslag treft beveiligde wijk Damascus

Het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus is opnieuw getroffen door een zware bomaanslag. De bom ontplofte nabij het Ummayadplein, de wijk waar de veiligheidsdiensten en Syrische troepen gelegerd zijn. De aanslag is opgeëist door enkele islamitische groeperingen. Volgens de Syrische staatstelevisie vielen er slechts twee doden.

De islamitische groeperingen Ahfad al-Rasoul en Ansar al-Islam hebben de aanslag al opgeëist. In een gezamenlijke verklaring verklaarden ze dat ze bommen verstopt hadden in een kamp van de veiligheidsdiensten. Ansar-al-Islam eiste in september ook al de verantwoordelijkheid op voor een aanslag op het hoofdkwartier van de stafchef van het Syrische leger.

Volgens de Syrische staatstelevisie echter vond de "terroristische aanslag" plaats nabij het ministerie voor Hoger Onderwijs. Die gebouwen liggen vlak bij de militaire rechtbank. Volgens het Syrische regime zouden er bij de aanslag slechts twee mensen gewond zijn geraakt.

Sinds het begin van de Syrische opstand gebeurden er in Damascus al talloze aanslagen op gebouwen van de overheid en de veiligheidsdiensten. De meest spectaculaire aanslag gebeurde op 18 juli. Toen kwamen vier kopstukken van de Syrische veiligheidsdiensten om het leven, onder hen ook de schoonbroer van president Bashar al-Assad. De dodelijkste aanslag, in mei, kostte het leven aan 55 mensen.