2006: CD&V toen blij, nu zenuwachtig

Van een overweldigend cijfer, 40 procent, naar minder dan 30 procent. CD&V verloor beetje bij beetje haar almachtige positie. Maar in 2006 haalde de partij opgelucht adem. Er was winst, de symbolische dertig procent werd opnieuw gehaald.

Het was lang geleden dat CD&V nog eens winst kon boeken bij verkiezingen. De dalende trend is duidelijk te lezen in de tabel van professor Kris Deschouwer (VUB). Bij federale, Vlaamse en gemeenteraadsverkiezingen ging de partij elke keer in het rood.

2006: Met kartel en Leterme

Zes jaar geleden was er dus een feeststemming: de partij mocht zich uitroepen tot één van de overwinnaars. Ze ging voor het eerst sinds lang vooruit en nog mooier: ze steeg terug boven de kaap van 30%, een symboolcijfer.

Die winst in 2006 wordt toegeschreven aan het "Leterme-effect", toen voorzitter, en de vele kartels met de N-VA. Als dat juist is, ziet het er nu slecht uit voor CD&V. Leterme is niet meer aanwezig op het federale forum en er zijn nog slechts in een handvol gemeenten kartels tussen CD&V en N-VA.

Het is nu dus uitkijken naar het aantal kiezers dat de N-VA kan wegkapen bij CD&V. De angst zit er diep in bij CD&V en - omgekeerd - de hoop is heel hoog bij de N-VA, zo blijkt in onze politieke portretten van de gemeenten.

2012: Zonder kartel en Leterme

De tabel van Kris Deschouwer toont de electorale evolutie van de partij. CD&V scoort bij gemeenteraadsverkiezingen telkens enkele procenten beter dan bij federale of Vlaamse verkiezingen. Als die evolutie zich ook nu laat zien, dan scoort de partij opnieuw enkele procenten beter dan bij bij de verkiezingen van 2010.

Toen strandde CD&V op 17 procent. Het zou een zware opdoffer zijn. Van 30 procent bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 naar enkele procenten boven 17 procent. Ook peilingen tonen weinig leuke uitslagen voor CD&V. Ze zou bij federale verkiezingen onder de kaap van 20 procent zakken.

Afwachten of de kiezers van CD&V gecharmeerd zijn door het N-VA-verhaal: Kies bij deze gemeenteraadsverkiezingen tegen de regering Di Rupo. CD&V hoopt dus dat haar boodschap begrepen wordt: Beloon het werk van de onze vele burgemeester en schepenen door hen uw stem te geven.

Erik Wijnen

lees ook