40e editie Filmfestival van Gent viert met Scorsese

Het Filmfestival van Gent pakt volgend jaar uit met een grote tentoonstelling rond de Italiaans-Amerikaanse regisseur Martin Scorsese (70). De tentoonstelling gaat in januari in Berlijn in première. Het Filmfestival is bijzonder trots op de expo van "Amerika's grootste nog in leven zijnde regisseur".

Dit jaar pakt het Filmfestival uit met een expo in het Caermersklooster rond de actrice Romy Schneider. In 2013 is het -met de 40e editie van het Filmfestival- dus de beurt aan Scorsese, de man achter onder meer "Taxi driver", "Raging bull", "Goodfellas", "The departed" en "Shutter Island".

Scorsese brengt in zijn films telkens een wereld die barst van geweld, maar waar ook ruimte is voor loutering, een wereld vol schuld en boete, intens verbeeld.

Het Filmfestival heeft Scorsese ook al vaak geprogrammeerd: in 1975 stond zijn doorbraakfilm "Mean streets" op de affiche, daarna volgde nog een dozijn andere films met "New York, New York" en "The age of innocence" tot vorig jaar "A letter to Elia" en "George Harrison: Living in the material world".

Een eerste internationale erkenning viel Scorsese trouwens in België te beurt: in Knokke was zijn kortfilm "The big shave" (1968) goed voor een prijs. Ook met Gent is er een verband: in "The last temptation of Christ" refereert Scorsese expliciet naar "De kruisdraging" van Jeroen Bosch, een van de meesterwerken uit de collectie van het Museum voor Schone Kunsten van Gent.