"Aanmoediging in tijd van crisis"

Volgens voormalig EU-Commissievoorzitter Jacques Delors is de Nobelprijs voor de Vrede een aanmoediging voor alle Europese leiders en volkeren in de huidige crisis. EVP-voorzitter Wilfried Martens zegt dat verzoening en samenwerking het startdoel van de EU was.

"Europa gaat door ondanks de opeenvolgende crises. Het is geen lange en kalme rivier, maar consolideert wel, zij het traag". Jacques Delors zei dat hij erg emotioneel is nu de EU de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen.

"Alle staatshoofden en volkeren zullen deze prijs als een steuntje in de rug beschouwen, net nu de laatste decennia zo moeilijk zijn", aldus de 87-jarige Fransman. Jacques Delors was voorzitter van de EU-Commissie (1985-1995) toen de basis voor de invoering van de euro werd gelegd.

"Belangrijkste gebeurtenis van de 20e eeuw"

Voormalig premier en voorzitter van de Europese Volkspartij Wilfried Martens noemt de Europese eenmaking "de belangrijkste historische gebeurtenis van de 20e eeuw", na twee wereldoorlogen die in Europa ontstaan zijn en die miljoenen slachtoffers hebben gemaakt.

"De vaders van de eenmaking hebben toen gekozen voor verzoening en de samenwerking tot stand gebracht."