"Alsof hij meespeelt bij een boysband"

Paul Ryan mag dan nog zo zijn best gedaan hebben tijdens het tv-debat met de andere kandidaat voor het vicepresidentschap, Joe Biden, toch is het niet daarvoor alleen dat hij momenteel in de schijnwerpers staat. Gisteren publiceerde Time immers een aantal foto’s van de Republikeinse politicus tijdens een trainingssessie met indrukwekkende halters. En dus kon er weer gelachen worden, al vonden verschillende politieke waarnemers het tijdstip van publicatie wel erg ongepast.

De foto’s dateren van een jaar geleden, toen hij in aanmerking kwam voor de titel van "Person of the year". Met een klein jaar vertraging werden de foto’s nu toch gepubliceerd, eerst online en over enkele weken in Time Magazine. Ryan, ook gekend voor zijn strak trainingsregime -hij zou over een indrukwekkende sixpack beschikken- poseerde met baseballpet omgekeerd op het hoofd en de zware halters stevig in de hand. Inclusief ietwat gekke bekken.

"Time publiceert een reeks van niet erg vleiende foto’s van Ryan" blokletterde The Blaze, "Ze publiceren op dit moment is vrij achterbaks." The Week had het over "een fitnessstoot tijdens het gewichtheffen met een belachelijke glimlach".

Volgens The New Republic was "de ene foto nog belachelijker dan de andere": "Ik weet niet welke mijn favoriete foto is. Degene waarop hij vrij goed de gezichtsuitdrukking van Screech uit “Saved by the bell” nadoet? Time houdt het beste voor laatst door Ryan in zijn laatste foto in een kostuum te tonen, om ons eraan te doen herinneren dat hij een ernstig figuur is, niet eentje om uit te lachen.”

Maken foto’s van Ryan een karikatuur?

"Is deze foto belachelijker dan die van Dukakis in een pantserwagen? Of dan die van Kerry in een Woody Allen-achtig spermapak? Alsof een karakter uit Seinfeld vicepresident wil worden. Op een van de foto’s lijkt het alsof hij meedoet aan een goedkope videoclip van een boysband", aldus New York Magazine.

The Christian Science Monitor vraagt zich af of Ryan niet te veel aandacht aan zijn fitnessstatus besteedt: "Kandidaten denken vaak dat het een voordeel is om zichzelf in een competitieve gedaante te portretteren. Maar deze foto’s zijn er zo over dat er een verkeerde boodschap kan uitgestuurd worden. Deze foto’s balanceren op het randje van een karikatuur."

The Weekly Standard zag het grappige van de situatie in: "In ieder geval zal hij niet overtroefd worden in het debat als hij zich zo voorbereid heeft."

Intussen werd ook de "Hey girl, it’s Paul Ryan"-website al aangepast met de nodige passende subteksten op de sportieve foto’s.

lees ook