"Crown in Deurne stiekem opnieuw opgestart"

Bij het verpakkingsbedrijf Crown in Deurne, dat in juli de deuren sloot, zijn momenteel vijf arbeiders uit Duitse vestigingen conservenblikken aan het maken. Dat melden de socialistische en christelijke vakbond, die de sociale inspectie op de hoogte hebben gebracht.

In juli sloot Crown zijn vestiging in Deurne, een operatie waarbij zowat 300 mensen hun baan verloren. Maar volgens de bonden heeft Unilever een bestelling geplaatst van 700.000 conservenblikken, met de voorwaarde dat die uit Deurne komen omdat de productiekwaliteit daar hoog is. De vijf arbeiders zouden uit een Duitse vestiging van Crown komen en hier op hotel verblijven. Ze zouden enkele weken werk hebben.

"Wat nu gebeurt, is schrijnend, gezien het sociaal beleid dat er plaatsvond", zegt Luc Van der Vinck, afgevaardigde van ABVV Metaal. "Tijdens onderhandelingen was er nooit ruimte om ook maar een deel van de productie te behouden. Men heeft dit niet proper gespeeld, men schopt nu tegen een lijk."

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) gaat alvast haar inspectiediensten op pad sturen om de zaak te onderzoeken. De minister zegt "niet te kunnen tolereren dat een bedrijf op een kort geheugen van de mensen rekent om enkele maanden na het ontslag van mensen te doen alsof er niets is gebeurd."