"Europa is meer dan een munt"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is erg blij nu de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan de Europese Unie.

De Nobelprijs is volgens Angela Merkel "een aanmoediging voor het project dat vrede heeft gebracht op het Europese continent".

Merkel feliciteert alle leiders en medewerkers van de EU-instellingen en zegt dat de prijs "een bron van vreugde is voor alle inwoners van de 27 lidstaten". 

"Europa is meer dan een munt, maar staat vooral voor de oorspronkelijke waarden zoals vrede en democratie", aldus Merkel die ook het adjectief "wunderbar" liet vallen.

Di Rupo: "België was inspirator EU"

Premier Elio Di Rupo is erg trots en merkt op dat België "als een van de stichtende leden van de EU altijd een voorloper en inspirator van de Europese eenmaking is geweest".

"Het is een project dat begon als een droom van een handvol politici op zoek naar vrede en welvaart voor hun medeburgers, dat is uitgegroeid tot een krachtig symbool van samenwerking en vooruitgang", aldus onze premier.

Hij maakt zich sterk dat de huidige crisis in de eurozone daar geen afbreuk aan doet, maar enkel "aantoont dat we enkel via dialoog en onderlinge solidariteit morgen beter kunnen maken dan vandaag".

Noren feliciteren, maar treden niet toe

De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft de EU gelukgewenst met de Nobelprijs voor de Vrede. Hij is blij dat het Noorse comité de prijs heeft toegekend en ook met de goede relaties tussen zijn land en de EU. Toch betekent dat niet dat een Noorse toetreding tot de EU aan de orde is, ten minste nu niet, aldus Stoltenberg.