"Grootste vredesstichter uit de geschiedenis"

De EU-leiders reageren erg opgetogen over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede. EU-president Herman Van Rompuy noemt de EU "de grootste vredesstichter ooit". Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft het over "een gerechtvaardigde erkenning" en Parlementsvoorzitter Martin Schulz is "erg vereerd".

Ik ben erg trots met de Nobelprijs voor de EU, aldus Herman Van Rompuy. Hij kent de prijs vooral toe aan alle burgers van de EU, maar vooral ook aan de voorgaande leiders van de voorbije zes decennia die het project vorm gegeven hebben.

De Nobelprijs is een erkenning van de EU als "peace maker" die een punt heeft gezet achter alle Europese burgeroorlogen uit het verleden. Dit kan nu niet meer gebeuren, maakt Van Rompuy zich sterk en hij omschrijft de Unie ook als "de grootste vredesstichter ooit in de wereldgeschiedenis".

Toch ziet hij in de prijs ook een missie en een opdracht en moet de EU die waarden van vrede, democratie en mensenrechten nu ook uitdragen in de rest van de wereld. De EU-leiders moeten ook die verwezenlijkingen voor toekomstige generaties behouden. Van Rompuy spoorde de EU-burgers echter voor vandaag aan om van dit mooie moment te genieten. 

"Grote eer voor alle EU-inwoners"

Commissievoorzitter José Manuel Barroso noemt de erkenning van de Nobelprijs aan de Europese Unie "een grote eer voor alle 500 miljoen inwoners en de instellingen".

"Het is een gerechtvaardigde erkenning voor een project dat werkt voor zijn inwoners en het welzijn van de wereld. We mogen nooit vergeten dat de Unie natiestaten samen heeft gebracht die gebouwd zijn op de ruïnes van de Tweede Wereldoorlog. Het heeft hen verbonden in een vredesproject dat gebaseerd is op supranationale instituties die het gemeenschappelijke belang verdedigen."

"Zelfs in deze moeilijke tijden is de EU is een voorbeeld voor de wereld", zei Barroso. "De waarden van de Europese Unie, respect voor menselijke waardigheid, vrijheid, democratie en gerechtigheid, worden in heel de wereld gedeeld."

Hij besloot met: "de EU is iets heel kostbaars dat we moeten koesteren voor het welzijn van Europeanen en de wereld."

"Nu hoort u het eens van iemand anders"

EU-commissaris Karel De Gucht is aangenaam verrast door de Nobelprijs en omschrijft de Europese eenmaking als "het belangrijkste project van de 20e eeuw en wellicht ook de 21e eeuw".

Hij is blij dat het project nu erkenning krijgt van Noorwegen, een land buiten de EU, en zegt dat het de hoogste tijd is dat de Europese burgers nu opnieuw meer gaan geloven in het Europese project.

Verhofstadt waarschuwt voor illusie

Ex-premier en liberaal fractievoorzitter in het Europees Parlement Guy Verhofstadt waarschuwt dat de Nobelprijs "ons niet de illusie mag geven dat we vandaag even succesvol zijn als de founding fathers van Europa".

Er blijven nog te veel conflicten woekeren en in het verleden heeft de EU ook niet altijd naar behoren gehandeld, zegt hij. Verhofstadt wil wel het momentum nu gebruiken om een gemeenschappelijk buitenlands beleid voor de Unie uit te stippelen naar de geest en de waarden van de EU. Hij merkt op dat steeds meer landen zich bij de EU willen aansluiten, ondanks de huidige problemen.

"Europees Parlement is diep geraakt"

"Deze Nobelprijs voor de Vrede is er voor alle EU-burgers", zei Parlementsvoorzitter Martin Schulz.

"In het Europees Parlement zijn we diep geraakt door de erkenning. De Europese Unie heeft het continent met vredevolle bedoelingen verenigd. Deze historische hereniging wordt vandaag terecht erkend."

 

Het Nobelcomité looft het voorbeeld van de Europese eenmaking en wees naar het succes van zes decennia vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa.