"Jammerlijke fixatie van politici op de N-VA"

Politicoloog Carl Devos vindt dat andere politieke partijen te vaak fixeerden op de N-VA, dat zegt hij in "Terzake". "Wat de N-VA doet, wordt meestal met de mantel der liefde bedekt", is dan weer de mening van Karel De Gucht (Open VLD).

In "Terzake" werd de vraag gesteld of de lokale verkiezingen van zondag daadwerkelijk een opstapje zijn naar de verkiezingen in 2014.

"Voor de N-VA is dat alvast wel het geval", zegt Karel De Gucht, die op tweede plaats staat van de Open VLD-lijst in Berlare. "Het is ook niets nieuw voor het een partij die het nationaal goed doet."

"De Wever degradeert deze verkiezingen"

Voor Yves Leterme, lijsttrekker van het kartel CD&V/N-VA in Ieper gaat het over de "toekomst van Ieper" en niet over nationale thema's en verkiezingen.

"Wat doet Bart De Wever? Is meestal een vraag van de media en specialisten", voegt Gerolf Annemans, lijstduwer van de Antwerpse Vlaams Belanglijst, daar aan toe. "Het thema veiligheid, dat wij naar voren dragen in Antwerpen, is een zeer lokaal thema."

"Dit gaat vooral plaatselijk beklonken worden", aldus De Gucht. "Plaatselijke toestanden spelen mee, alleen op provinciaal niveau zou je een nationale tendens kunnen afleiden."

Annemans wijdt, naar eigen zeggen tegen wil en dank, uit over De Wever. "Hij degradeert deze verkiezingen tot prelude voor 2014."

De Gucht beweert dat hij nooit een Bart De Wever zou zijn. "Ik zou nooit zo'n radicaal discours hanteren"

"Vlaams Belang vermoedelijk grote verliezer"

Politicoloog Carl Devos analyseert het debat: "Partijen die goed in hun vel zitten, maken graag nationale verkiezingen van een lokale stembusgang, en het omgekeerde geldt voor de andere partijen."

Devos vindt het wel jammer dat er vaak gefixeerd werd op de N-VA. "Jammerlijk uitvaren tegen de partij, was vaak onnodig."

CD&V zal het volgens Devos moeilijk hebben dankzij grote uitdager en voormalig kartelpartner de N-VA. De grote verliezer zal dan weer Vlaams Belang zijn, denkt de politicoloog. Open VLD zou ook wel eens kunnen delen in de klappen.

"Al blijven de liberalen bijvoorbeeld sterk staan in Mechelen en Aalst", zegt Devos. "Belangrijk voor Open VLD wordt de reactie na de uitslag."

lees ook