Aantal miljardairs in China is fors gedaald

Het voorbije jaar is het aantal miljardairs in China teruggevallen van 146 naar 113. Bovendien is het totale vermogen van de 100 rijkste Chinezen ook gedaald. Dat illustreert de groeivertraging in het land.

De cijfers komen uit de jaarlijkse ranking van het Amerikaanse financiële magazine Forbes. Vorig jaar telde Forbes 146 mensen in China met een vermogen van meer dan een miljard dollar. Dit jaar is dat echter verminderd tot 113.

Met een vermogen van 10 miljard dollar is Zong Qinghou (boven), de topman van het voedingsconcern Wahaha, opnieuw de rijkste Chinees. Vorig jaar moest hij genoegen nemen met de tweede plaats. Op nummer twee prijkt nu Robin Li (links), medestichter van het populaire internetbedrijf Baidu met een vermogen van iets meer dan 8 miljard dollar.

Niet enkel is het aantal miljardairs in China gedaald, maar tegelijk is ook het vermogen van de 100 rijkste Chinezen het voorbije jaar met 7% gedaald tot 220 miljard dollar.

Dat wijst erop dat de jaren van ongebreidelde groei in China nu wellicht voorbij zijn en dat de economische vertraging blijkbaar ook de toplaag in haar portefeuille raakt.