Bekende twistpunten in laatste Antwerpse debat

In een Antwerps debat gooiden de lijsttrekkers nog eens hun belangrijkste thema's op tafel. Bart De Wever (N-VA) vindt het jammer dat hij niet rechtstreeks met burgemeester Patrick Janssens (SP.A) in debat kon gaan. "Dat is nochtans ideaal om de tegenstellingen te zien", aldus De Wever.

Op het ultieme debat in "De Laatste Ronde" werden de standpunten nogmaals duidelijk. Vooral het heikele thema van de GAS-boetes kreeg speciale aandacht. Volgens burgemeester Janssens is het nog steeds een "belangrijk instrument" en een "stok achter de deur".

Vlaams Belangkopman Filip Dewinter: "GAS-boetes dienen om overlast aan te pakken, maar het is niet het ultieme middel om criminaliteit terug te dringen. Ze zijn uitgevonden als soort van lapmiddel."

Volgens N-VA'er De Wever gaat het niet over "allochtonen". Maar: "Dewinter heeft wel een punt, criminaliteit los je niet met een GAS-boete op."

De Wever vroeg in het begin van de uitzending nog eens om een rechtstreeks debat met Janssens. De SP.A-burgemeester vindt dat de media er zo een boksmatch van willen maken. "Maar dat is net de manier om de tegenstellingen te zien", repliceert De Wever.

Annemie Turtelboom vindt het een "extreem gepolariseerde verkiezing". Volgens de Open VLD-lijsttrekker gaat het om een verkiezing die beslist welke coalitie Antwerpen gaat besturen en niet om De Wever en Janssens.

"Deze heren hebben alle baat bij deze boksmatch, dit is een schijngevecht", reageert Dewinter. "Vandaag zijn ze verloofd en maandag zijn ze getrouwd." Waarna Dewinter prompt een vat bier verwedde op de mogelijke monstercoalitie tussen de N-VA en de Stadslijst.

lees ook