België verliest vast zitje in raad van bestuur IMF

België en Nederland zitten voortaan samen in dezelfde landengroep in het IMF. Daardoor heeft een Belg niet langer een vast zitje in de raad van bestuur. Dat is het gevolg van een herschikking van de macht binnen het IMF ten voordele van de opkomende markten.

Eind 2010 besloot het Internationaal Monetair Fonds al om zijn structuur te hervormen en aan te passen aan de nieuwe economische realiteit. Daarin zouden ontwikkelingslanden en opkomende economieën meer macht krijgen.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) heeft nu tijdens een IMF-vergadering in Tokio de veranderingen bekrachtigd, samen met zijn Nederlandse en Luxemburgse collega's.

Voor deze aanpassing leidde een Belg de groep van 10 landen waar België deel van uitmaakte. Nu België samen komt te zitten in een groep met Nederland, zal afwisselend een Belg en een Nederlander de groep leiden.

België en Nederland zitten samen in een groep met de volgende landen:

 1. België (levert uitvoerend directeur)
 2. Nederland (levert uitvoerend directeur)
 3. Luxemburg
 4. Oekraïne
 5. Israël
 6. Roemenië
 7. Bulgarije
 8. Kroatië
 9. Bosnië & Herzegovina
 10. Cyprus
 11. Georgië
 12. Moldavië
 13. Armenië
 14. Macedonië
 15. Montenegro

Deze groep vertegenwoordigt meer dan 5 procent van het totale stemmenaantal in de raad van bestuur van het IMF. Daarmee is het de belangrijkste landengroep in het IMF. Landen als de Verenigde Staten, Rusland en China hebben een individueel zitje.

De raad van bestuur staat in voor het dagelijkse beheer van het IMF. Het is niet het belangrijkste IMF-orgaan. Die eer is weggelegd voor de Raad van Gouverneurs. Die is samengesteld uit de gouverneurs van de centrale banken van de 186 IMF-lidstaten. Zij komen maar 1 keer per jaar samen.