Bewakingsfirma ingezet in asielcentrum Bovigny

In het asielcentrum van Bovigny zijn woensdagavond drie personeelsleden gewond geraakt toen een bewoner hen aanviel met een scheermes. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wil daarom een bewakingsfirma inzetten in het centrum.

De feiten startten woensdagavond met een woordenwisseling tussen een 28-jarige man en enkele medebewoners van het asielcentrum. Een personeelslid dat tussenbeide wilde komen, werd bedreigd met een scheermes. Op het moment dat er versterking opdaagde, haalde de man uit met het mes.

Een personeelslid raakte daarbij ernstig gewond aan de kuit. Drie medewerkers zijn arbeidersongeschikt. De politie moest uiteindelijk tussenbeide komen en kon de dader overmeesteren.

"Omdat drie personeelsleden 10 dagen arbeidsongeschikt zijn, zal een bewakingsfirma 's nachts en in het weekend helpen bij de bewaking van het centrum", zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). De Block vroeg ook aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen om de asielprocedure van de man te versnellen. "Zo zullen we snel weten of de man erkend wordt als vluchteling of niet", klinkt het.

Maggie De Block en directeur-generaal Jean-Pierre Luxen van Fedasil brachten ook een bezoek aan het asielcentrum in Bovigny. "De Block begrijpt goed dat het personeel onder de indruk is. Samen met Luxen heeft ze naar de bezorgdheden van het personeel geluisterd en geantwoord op vragen", zei de woordvoerster van De Block, Els Cleemput. De staatssecretaris besloot om ook een stressteam voor het personeel in te zetten.