Britse Royal Marines opgepakt voor moord

In Groot-Brittannië heeft de militaire politie zeven mariniers gearresteerd die ervan verdacht worden in Afghanistan een opstandeling vermoord te hebben. Het zou de eerste keer zijn dat Britse militairen opgepakt worden voor zo'n vergrijp.

De feiten dateren van 2011 en speelden zich af in de provincie Helmand, waar de zeven Royal Marines van de 3e Commando Brigade gelegerd waren. Volgens het Britse ministerie van Defensie waren er bij het incident geen burgers betrokken. De militairen worden ervan verdacht een opstandeling vermoord te hebben.

"Deze arrestaties tonen aan dat het ministerie en de strijdkrachten erover waken dat het personeel van het Verenigd Koninkrijk dat in het buitenland opereert, zich houdt aan onze regels en normen", stelt Defensie. Verder wil het ministerie zich van elk commentaar onthouden. "Er wordt een grondig intern onderzoek gevoerd om er lessen uit te trekken", luidt het.

Critici stellen dat militairen die opereren in Afghanistan, het vaak moeilijk hebben om zogenoemde opstandelingen te onderscheiden van burgers. Bovendien wordt benadrukt dat de taliban in Afghanistan deze arrestaties zouden kunnen aanwenden om gewelddadige protestacties tegen de Britse strijdkrachten uit te lokken.