Curiosity analyseert vreemde rots op Mars

De rots die de Marsverkenner Curiosity heeft geanalyseerd, heeft een andere samenstelling dan wat tot nu toe bekend was van Mars. De chemische samenstelling van de rots lijkt op vulkanisch materiaal van op aarde. Hij heeft de grootte van een voetbal.

De rots heeft een voor Mars ongewone samenstelling, zeggen wetenschappers van de missie. "De chemische samenstelling van deze rots lijkt erg op een type rots dat we terugvinden in vulkanische regio's op aarde", zegt Edward Stolper van het Technologisch Instituut van Californië die de missie van de Curiosity mee leidt.

"Maar in dit stadium is het niet mogelijk om te weten of dezelfde processen die verantwoordelijk zijn voor het vulkanische materiaal op aarde, ook deze rotsen op Mars hebben gevormd." Op aarde wordt dat soort vulkanisch materiaal doorgaans gevormd onder de aardoppervlakte, door de kristallisatie van magma dat relatief rijk is aan onder hoge druk staand water, verklaren de wetenschappers nog.