De Lijn koopt bussen bij Franse constructeur

De raad van bestuur van De Lijn heeft twee weken geleden beslist om 237 bussen aan te kopen bij de Franse busbouwer Irisbus. Dat meldt het weekblad Trends. De vakbonden bij Van Hool reageren woedend op het nieuws. Maar volgens minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) is er helemaal nog niets beslist.

De raad van bestuur van De Lijn nam de beslissing eind vorige maand intern, maakte ze niet publiek en deelde ze ook niet aan de biedende partijen mee. Volgens Trends zou De Lijn gezwicht zijn voor een "zeer interessante aanbieding". Met de aankoop zou De Lijn trouwens het voorbeeld volgen van haar Waalse evenknie TEC. Die maatschappij rijdt al langer met Franse bussen.

De beslissing van De Lijn is slecht nieuws voor de Vlaamse busbouwers VDL-Jonckheere en Van Hool. De vakbonden zijn niet te spreken over het voornemen van De Lijn. "Als de bestelling een feit wordt, zijn we zeer verbolgen, woest", zegt Luk De Bock van ACV-Metaal. Hij roept de Vlaamse regering op de nodige "politieke moed en verantwoordelijkheid te tonen" en de bestelling alsnog naar Vlaanderen te trekken.

Bij Van Hool werken bijna 4.000 mensen. Het bedrijf heeft te lijden onder de economische crisis en zou de bestelling goed kunnen gebruiken, zegt De Bock. "Bovendien ontneemt men Van Hool op die manier haar belangrijkste visitekaartje".

"Bijzonder aantrekkelijke offerte"

Volgens voorzitter Jos Geuens van De Lijn was het aanbod van Irisbus er een dat ze niet konden laten liggen. Qua prijs was er een "enorme voorsprong" voor de Franse busbouwer, zegt hij. De Lijn is verplicht om een Europese aanbesteding uit te schrijven. De Fransen bleven met een prijs van 37 miljoen euro ruim onder de schattingsprijs, luidt het.

De bonden zijn niet onder de indruk van dat argument. 'Men moet eens ophouden prijs als enig criterium te gebruiken", aldus De Bock. Hij wijst erop dat de Vlaamse regering moord en brand schreeuwde toen de Waalse vervoersmaatschappij TEC jaren geleden voor een Franse busbouwer koos.

"Nog geen beslissing genomen"

Het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) haast zich om de puntjes op de i te zetten. "In dat dossier is er door de Vlaamse regering nog helemaal niets beslist", luidt het. "Op basis van een voorstel van De Lijn, bereiden wij een dossier voor dat op de tafel van de Vlaamse regering komt. Maar dat dossier is nog niet klaar." Pas als de Vlaamse regering haar fiat geeft, zal het contract toegewezen worden.

De aanbesteding omvat de bouw van 232 streekbussen en vijf opleidingsbussen. Jonckheere en Van Hool zouden in het voorhanden liggende scenario wel recht hebben op een "troostprijs", Van Hool mag 27 gelede streekbussen bouwen, VDL-Jonckheere 27 stadsbussen.