Hard tegen onzacht in het vicepresidentiële debat

Joe Biden en Paul Ryan, de twee kandidaten voor het vicepresidentschap in de Verenigde Staten, hebben de degens gekruist in een televisiedebat. Dat leverde bij wijlen vuurwerk op, nu alles erop wijst dat de race voor het Witte Huis volgende maand wel erg nipt wordt.

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 6 november nemen Barack Obama en Mitt Romney het zelf drie keer tegen elkaar op in een televisiedebat. Die eer valt ook hun running mates te beurt, behalve dat zij het in één debat moeten uitvechten. Gisteren gingen Joe Biden, running mate van Obama, en Paul Ryan, running mate van Romney, met elkaar in duel.

Het debat vond plaats in Kentucky. Het werd een bij momenten pittige discussie, waarin een hele waaier aan thema's aan bod kwam. Opvallend was de agressieve toon waarop het debat gevoerd werd. Biden was erg scherp en onderbrak zijn tegenstander regelmatig, hevig gesticulerend. Ryan bleef in vergelijking met Biden kalmer in zijn eerste nationale televisiedebat.

"Obama maakt Amerika onveiliger"

Het begon al meteen met de aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi vorige maand. Daarbij kwamen de Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie Amerikaanse militairen om het leven. De Republikein Ryan trok fel van leer tegen de manier waarop Obama de zaak aangepakt heeft. "Het duurde twee weken voor de president erkende dat het om een terroristische aanslag ging. Het beleid van Obama is chaotisch en maakt Amerika onveilig. Diplomaten in Libië hadden om een versterking van de veiligheid gevraagd, maar dat werd gewoon genegeerd."

Biden verdedigde vurig de aanpak van het Witte Huis, al erkende hij wel dat Washington misschien fouten heeft gemaakt. "We zullen de verantwoordelijken opsporen en voor het gerecht brengen. We gaan hier het fijne van uitzoeken. En welke fouten we ook gemaakt hebben, we zullen ze niet herhalen." Biden haalde dan scherp uit naar Romney, die de ochtend na de aanslag al een persconferentie gaf: "Dat getuigt niet van presidentieel leiderschap."

Biden en Ryan bespraken ook de nucleaire onrust rond Iran. "Toen Obama werd verkozen, hadden de Iraniërs genoeg materiaal om een bom te maken. Nu hebben ze genoeg om er vijf te maken", aldus Ryan. Biden repliceerde offensief: "Ongelofelijk! Israël, de VS en alle militaire inlichtingendiensten maken dezelfde conclusie: een Iraanse atoombom is nog ver weg. We zullen nooit toelaten dat Teheran een nucleair wapen maakt."

"Economische ruïne veroorzaakt door Bush"

Ook de economische toestand kwam ter sprake. Biden liet het niet na meermaals te verwijzen naar Obama's voorganger, George W. Bush. "De president erfde een land op de afgrond van een economische ruïne, veroorzaakt door het Republikeinse beleid van Bush", klonk het fel. Hij verdedigde de aanpak van Obama, in het bijzonder het programma om Amerikaanse autobouwers te steunen. Een programma waartegen Romney zich had verzet.

"We wisten dat we iets moesten doen voor de middenklasse", aldus Biden. "We maakten onmiddellijk werk van de redding van General Motors. We verzekerden ons ervan om de belastingen voor de middenklasse te verlagen. Wat heeft Romney gedaan? Hij zei: "Nee, laat Detroit failliet gaan.""

De Democratische running mate ging ook frontaal in de aanval op de recente uitspraken van Mitt Romney die stelde dat 47 procent van de Amerikanen die geen federale inkomensbelasting betalen, maar voor zichzelf verantwoordelijk moeten zijn. "Nooit eerder heb ik twee mannen ontmoet die Amerika over de hele lijn zo naar beneden halen."

Ryan probeerde de aanval af te wenden. "Heeft Obama een moeilijke situatie geërfd? Absoluut. Maar we gaan nu de verkeerde richting uit. De economie kan amper mee." De Republikeinse running mate gaf ook nog een sneer naar Obamacare, de wet op de gezondheidszorg, waar hij zich hevig tegen verzet.

Opiniepolls in de Verenigde Staten geven aan dat de afstand tussen Barack Obama en Mitt Romney de laatste weken kleiner aan het worden is. Obama heeft in cruciale "swing states" wel nog een voorsprong.