Liefde tussen coalitiepartners bekoelt langzaam maar zeker

In Erpe-Mere worden de kaarten voor het eerst sedert lang wellicht stevig dooreen geschud. De stabiele relatie tussen CD&V/N-VA enerzijds en Open VLD anderzijds, is bekoeld. De N-VA trekt deze keer alleen naar de kiezer maar kan het nog steeds goed vinden met haar voormalige kartelpartner CD&V. Daarvan wordt huidig coalitiepartner Open VLD mogelijk de dupe.

Naast deze drie protagonisten dingen ook drie “uitgedunde” partijen naar de gunst van de kiezer. Vraag is of zij kunnen wegen op de verkiezingen.

De eenheidslijst SP.A/Groen van gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys zag kartelgenoot Spirit vervliegen. Reinold De Vuyst stapte over naar de N-VA. Aanvankelijk vond Vanrobaeys slechts dertien mensen bereid om een lijst te vormen. Omdat het evenwicht tussen mannen en vrouwen hierdoor niet werd gerespecteerd, trommelde ze haar echtgenoot en haar vader op om de lijst tot 15 personen aan te vullen.
 

Exit Gerda Van Steenberge

Het Vlaams Belang moest met lede ogen aanzien hoe bezielster en Vlaams volksvertegenwoordiger Gerda Van Steenberge in augustus eerst uit de partij en vervolgens uit de politiek stapte. Het Belang begon de legislatuur met vier zetels maar zag Wendy Van Belle overstappen naar de N-VA. Of Franky Van Den Eeckhout als lijsttrekker van een lijst met slechts zeven kandidaten nog voldoende kiezers kan overtuigen om zetels binnen te rijven, zal zondag blijken.

Terwijl in de rest van Vlaanderen LDD van het politieke landschap verdwijnt, duikt de lijst in Erpe-Mere voor het eerst op. Nadat De Decker himself oordeelde dat een kandidaat met strafblad niet in zijn partij thuishoorde heet de lijst uiteindelijk “Denderend en Vrij”. In tegenstelling tot de andere ‘kleintjes’ wist lijsttrekker Kristof Van Gysegem een volledige lijst samen te stellen.
 

Het kartel CD&V/N-VA-begon de voorbije legislatuur met twaalf zetels. Daarbij zat aanvankelijk geen enkele verkozene van de N-VA. Tot Dirk De Rouck tot OCMW-voorzitter werd verkozen en een N-VA’er als eerste opvolger zijn plaats innam. Later sloten twee leden van Open VLD, William De Windt en Dirk Janssens, zich bij de eenmansfractie aan. De Vuyst en Van Belle stapten ten slotte ook over vanuit de oppositie.

Alle druk op schouders van Marc De Lat

Open VLD zag van haar zeven verkozenen twee leden naar de N-VA overstappen. Schepen Etienne Beerens hield de politiek voor bekeken na de niet-benoeming van zijn dochter bij de gemeente. Alle druk rust nu op de schouders van lijsttrekker Marc De Lat. Die moet de schade voor zijn partij proberen te beperken om nog in aanmerking te komen voor een schepenambt. Met oud-burgemeester Georges De Langhe en ex-wielrenner Kevin Van Impe op de lijst, is dit geen onhaalbare zaak.

De N-VA hoopt vijf zetels binnen te halen (evenveel als het huidige aantal). Waarschijnlijk zullen ze vooral van het Vlaams Belang en Open VLD stemmen afsnoepen. Mogelijk moet ook CD&V stemmen afstaan. Verliest CD&V zonder de N-VA zetels? Of kunnen de CD&V-mandatarissen onder leiding van burgemeester Hugo De Waele voldoende kiezers overtuigen om op een zucht van de absolute meerderheid te blijven? In elk geval moet de partij het nu doen zonder de steun van de populaire Etienne Lepage. De voormalige burgemeester nam drie jaar geleden afscheid van de politiek.

Michael Eeckhout
 

lees ook