Megacocaïnevangst in Antwerpse haven

In de haven van Antwerpen is 8 ton cocaïne in beslag genomen. Dat is de grootste drugsvangst ooit in de Benelux en de op 1 na grootste in Europa. De drugs zaten verstopt in een container met bananen met bestemming Nederland.

Na de vondst verwijderde de politie het grootste gedeelte van de lading. De rest lieten ze achter in de container en de lading werd gevolgd tot in Rotterdam in Nederland. Daar werden de Belgische chauffeur van de vrachtwagen en ook 4 Nederlanders gearresteerd.

De container kwam uit Ecuador en werd op vraag van het parket gecontroleerd. "Onder een lading bananen werden bijna 7.000 pakketten cocaïne aangetroffen, ofwel iets meer dan 8 ton", zegt het parket. Het vorige record voor een Belgische vondst was 3 ton.

De straatwaarde van de cocaïne wordt op ruim een half miljard euro geschat. De bananen, die de lading moesten camoufleren, worden aan een Rotterdamse dierentuin geschonken.

De vondst houdt verband met het onderzoek naar een 31-jarige douanier die zou hebben meegewerkt aan cocaïnesmokkel. (zie link rechts)