Mo Yan pleit voor vrijlating dissident

De Chinese Nobelprijswinnaar voor Literatuur Mo Yan heeft zich uitgesproken voor de vrijlating van Liu Xiaobo. Die won in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede maar zit nog steeds gevangen. De uitspraak van Mo, als lid van de Communistische partij, is opmerkelijk en gênant voor het regime. Sinds de bekendmaking van het nieuws pakt Peking namelijk groots uit met de allereerste Nobelprijs voor een Chinese auteur.

Liu Xiaobo kreeg de vredesprijs twee jaar geleden. Hij zat toen al een jaar in de cel voor zijn kritiek op het Chinese eenpartijsysteem. Toen een journalist Mo op een persconferentie in zijn thuisstad Gaomi vroeg naar Liu, deed Mo een opmerkelijke uitspraak.

"Ik hoop dat Liu Xiaobo erg snel kan vrijkomen", zei hij. "Als hij sneller gezond kan vrijkomen dan kan hij zijn studie van het politieke systeem voortzetten." Meer uitleg gaf Mo niet, maar hij gaf wel de indruk dat de dissident door een vrijlating misschien wel op andere politieke gedachten zou komen.

Mo krijgt veel kritiek van mensenrechtenactivisten vanwege zijn steun aan het communistische regime. Ze vinden dat hij zijn artistieke en intellectuele onafhankelijkheid op het spel zet door zijn lidmaatschap van de communistische partij en de officiële schrijversbond.

De toekenning van de Nobelprijs literatuur aan Mo Yan is door de Chinese media op gejubel onthaald. Volgens hen is dit het bewijs van de rijkdom en evolutie van de Chinese literatuur en van de stijgende invloed van China in de wereld.

De enthousiaste reacties staan in scherp contrast met de reactie twee jaar geleden op de toekenning van de Nobelprijs aan Liu. De Chinese regering weigerde toen de prijs te erkennen, hetgeen leidde tot een verzuring van de relaties met Noorwegen.