Niet douchen door legionella-bacterie

In het AZ Monica in Deurne is in augustus de legionella-bacterie opgedoken. Dat meldt de regionale tv-zender ATV. Dat brengt vooral praktische problemen met zich mee. Zo mogen patiënten in het ziekenhuis voorlopig geen douche nemen.

Twee maanden geleden werd in het kraantjeswater een besmetting met de legionella-bacterie vastgesteld. Die kan een longontsteking veroorzaken als ze wordt ingeademd. Het water drinken is in principe niet gevaarlijk.

Sinds de ontdekking is de temperatuur van het water in de leidingen systematisch verhoogd om de bacterie te kunnen doden. Maar door het complexe waterleidingsstelsel in het ziekenhuis duurt het erg lang voor het water weer zuiver is.

"Er zijn in grote gebouwen, en zeker in iets oudere gebouwen waar bijgebouwd en verbouwd is, verschillende aftakkingen en kraantjes die veel minder frequent gebruikt worden. In die leidingen ligt de temperatuur wat lager, waardoor het goed toeven is voor de legionella-bacterie", zegt hoofdgeneesheer Jean-Paul Sion.

Het aantal bacteriën is al gedaald. Tegen het einde van het jaar zou de concentratie aan legionella weer laag genoeg moeten zijn.