Pieter Aspe haalt zijn gelijk voor rechter

De bekende misdaadauteur Pieter Aspe heeft van de kortgedingrechter gelijk gekregen in verband met zijn klacht over een verkiezingsfolder van Dwars Groen. Aspe pikte het niet dat die partij zijn foto had gebruikt.

Dwars Groen had een cartoon gepubliceerd met een foto van Pieter Aspe. De foto werd overgenomen uit een kalender van Open VLD Blankenberge, de partij waarvoor Aspe oorspronkelijk kandidaat was. (In maart besliste hij om dat uiteindelijk niet te doen.) Aspe vond dat door de publicatie auteursrechten geschonden werden en diende een klacht in.

De kortgedingrechter oordeelde dat de klacht gegrond was en gaf Aspe gelijk. Dwars Groen mag de folder niet meer verspreiden. Doet de partij dat wel, dan moet ze een dwangsom van 5.000 euro betalen.

Dwars Groen-lijsttrekker Nancy Lazaire is ontgoocheld over de uitspraak. "Voor een stuk kan ik hem wel volgen, we hebben inderdaad geen toestemming gevraagd. Ik weet ook niet of we toestemming zouden hebben gekregen van meneer Aspe. Maar het was helemaal niet persoonlijk bedoeld. Er is daar een hele rechtszaak van gemaakt en dat vinden wij een beetje flauw."

Dat de folder niet meer verspreid mag worden, vindt Lazaire geen probleem, "want de folder is al verspreid". "We hadden 9.000 exemplaren, dus het grootste deel van Blankenberge heeft de folder gehad."

lees ook

    Meest gelezen