Reynders neemt afstand van Congo-uitspraak Hollande

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) neemt afstand van de uitspraak van de Franse president François Hollande. Die zei dinsdag dat de toestand van de mensenrechten in Congo "compleet onaanvaardbaar" is. Volgens Reynders zijn de uitspraken van Hollande "gericht aan de pubieke opinie in eigen land". Reynders sprak vandaag in Kinshasa met zowel de premier als een lid van de oppositie.

Didier Reynders had vandaag een ontmoeting met de Congolese eerste minister Augustin Matata Ponyo (foto, links)  en met oppositielid Samy Badibanga. De twee staan lijnrecht tegenover elkaar in hun standpunten over de democratie in hun land.

Volgens premier Matata heeft Congo een grote vooruitgang geboekt op het vlak van democratie. "Hoeveel Afrikaanse parlementen tellen zoveel leden van de oppositiepartijen", vroeg hij. Volgens de premier is Congo "een jonge democratie, die niet kan worden vergeleken met oudere democratieën".

Badibanga (UDPS) ziet echter geen enkel teken van democratische vooruitgang. Hij wijst op de trage hervorming van de nationale onafhankelijke kiescommissie en de moeilijkheden om een woordvoerder van de oppositie aan te duiden, zoals de grondwet het voorziet.

Reynders echter betuigde zijn steun aan Matata in diens politieke en economische hervormingen en distantieerde zich met klem van de uitspraken van de Franse president Hollande.

Protest tegen Belgische deelname top

Reynders is in Kinshasa voor de Top van de Francofonie. Ook Hollande is op weg naar Kinshasa, zij het met tegenzin. Hollande was vandaag voor een officieel bezoek in de Senegalese hoofdstad Dakar. Hij maakte er, in tegenstelling tot zijn voorganger Nicolas Sarkozy vijf jaar geleden, een zeer positieve indruk.

De top van de Francofonie is niet onomstreden. Een aantal leden zou liever op het Engels overschakelen. Ook in ons land zijn er tegenstanders. Zo wil de N-VA niet dat België er nog aan deelneemt. Premier Di Rupo (PS) neemt niet deel aan de top, maar buitenlandminister Reynders is des te meer aanwezig. Hij wil zelfs meer steun voor de rol van België in Afrika.