South Carolina is trouw aan de Republikeinen

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op 6 november laten we elke weekdag een Vlaming aan het woord die sinds kort of al een tijdje in Amerika woont.

Regelmatig discussiëren mijn South Carolina facebookvrienden over de verkiezingen. Velen stemmen op de Republikeinen. South Carolina is dan ook al jaren een van de meest conservatieve staten. Als je de statistieken bekijkt, is het echter wel verbazend dat er altijd opnieuw voor de Republikeinen wordt gekozen.

Ze hebben hier al jaren een van de hoogste werkloosheidscijfers. Het onderwijssysteem wordt bij een van de slechtste van het land gerekend. Het aantal tienerzwangerschappen is een van de hoogste van het land. Armoede is hoger dan in het merendeel van de andere staten. Het aantal moorden per 100.000 inwoners is het 7e hoogste van het land, alleen enkele andere vooral zuiderse en ook Republikeinse staten scoren nog hoger.

Zo weinig mogelijk wetten, zelfs ten koste van gezondheid

Waarom blijven ze dan toch zo trouw aan de Republikeinen? Er zijn verschillende redenen. Een van de redenen is dat ze zo weinig mogelijk wetten willen en dat mag zelfs ten koste gaan van hun eigen gezondheid. Vandaar dat ze geen helm willen dragen op een zware Harley Davidson of op andere moto's.

Ze willen zo weinig mogelijk belastingen betalen. Dat het onderwijs dan geen geld heeft, wordt even vergeten. De meer begoede klasse stuurt zijn kinderen trouwens toch naar een privéschool, nog minder reden om belastingen te betalen.

Onmogelijk om voor een "Yankee" te kiezen

Sommigen willen de tijd van apartheid terug. Een vriend van mij vertelde dat hij enkele jaren terug een uitnodiging had gekregen om deel te nemen aan een vergadering van de Ku Klux Clan. Gelukkig is dit geen grote meerderheid, maar ze zijn er nog wel.

De nederlaag van het Zuiden en zeker van South Carolina met de vele slavenplantages tijdens de burgeroorlog in 1865 is bij sommigen nog altijd een delicaat punt. Voor hen is het onmogelijk om voor een “Yankee” te kiezen of voor iemand met een donkere huidskleur.

Tijdens een zomervakantie bezochten we in Charleston Fort Sumter. Dit is het fort waar het eerste schot van de burgeroorlog werd afgevuurd. Tot onze verbazing verdedigde onze gids de acties van het zuiderse leger door bepaalde feiten op een andere manier voor te stellen dan dat in de meeste geschiedenisboeken wordt gedaan.

Ook Republikeinen die niet op Romney stemmen

Velen willen zich kunnen verdedigen en daarom vinden ze dat ze wapens nodig hebben. Vermits vooral de Republikeinen de wapenlobbyisten achter zich hebben, zijn zij diegene waarop deze wapenliefhebbers stemmen.

Kerkleiders zijn hier machtig. Men luistert naar wat zij prediken. Vooral het recht op abortus wijzen ze regelrecht af. Dus mogen hun gelovigen niet op de Democraten stemmen.

Toch zijn er ook hier Republikeinen die deze verkiezing hebben besloten om niet te gaan stemmen, sommigen omdat ze niet akkoord gaan met de economische voorstellen van Mitt Romney en nog anderen omdat Mitt Romney een Mormoon is.

Ria Aerts