SP.A Mechelen gooit de lokfiets in de strijd

SP.A Mechelen vindt dat de Mechelse politie meer prioriteit moet geven aan fietsdiefstallen in de stad. Met een systeem van lokfietsen willen de socialisten de stijging van het aantal diefstallen omkeren.

"Vorig jaar werden in Mechelen 744 fietsen als gestolen aangegeven", schrijven SP.A-kandidaten Indrani Muylderman en Gert Van Eeckhout in een persbericht. In 2012 is dat aantal nog met 2 procent gestegen. Mogelijk zijn het er nog meer, zeggen de twee SP.A'ers, "want velen geven hun gestolen fiets niet aan bij de politie".

Volgens de SP.A-kandidaten "durven sommigen hun fiets op bepaalde plaatsen niet meer achterlaten uit vrees dat die wordt gestolen of rijden ze bewust met een oncomfortabele fiets".

De SP.A vindt dan ook dat de Mechelse politie meer aandacht moet schenken aan de fietsdiefstallen - een belangrijk element "om meer mensen te laten overstappen op de fiets" - en stelt daarbij een systeem van lokfietsen voor. Potentiële dieven lokken, het is een tactiek die wel vaker wordt gehanteerd, onder meer door lokappartementen.

"De speciaal ontwikkelde lokfietsen worden voorzien van een gps-volgsysteem", leggen Muyldermans en Van Eeckhout uit. "Zodra de fiets zich verplaatst, kan de politie het traject van de gestolen fiets volgen en de fietsdief traceren."

"In Nederland hebben lokfietsen hun succes al aangetoond", weten ze. "Als we Mechelen als echte fietsstad verder op de kaart willen zetten moeten we naast goede fietsinfrastructuur ook voluit ‘neen’ zeggen aan fietsdieven."

lees ook