Studenten en scholieren massaal op straat in Italië

In Italië hebben zowat 100.000 leraars, scholieren en studenten in 90 steden betoogd tegen de besparingen van de regering-Monti in het onderwijs. De betogers stellen "de uitverkoop van de scholen en de teloorgang van de universiteiten" aan de kaak, en noemen de situatie "dramatisch".

Het protest vond plaats in heel Italië."We zijn volledig gekant tegen de voorgestelde wet 953, die vertegenwoordigers van studenten weert uit de scholenraden en de invloed van privébedrijven op de scholen vergroot", zegt Roberto Campanelli, de nationale coördinator van de studentenvakbond.

Een andere maatregel die kwaad bloed zet is belastingverhoging voor studenten die hun universitaire studies niet in het voorziene tijdsbestek afmaken, en het afbouwen van studiebeurzen. "Dramatische maatregelen die het voor veel studenten onmogelijk zal maken om naar de unief te gaan", klinkt het.

Er is een pak minder geld vrijgemaakt voor het onderwijs, en leraars zullen meer lesuren krijgen voor hetzelfde loon.

Meest gelezen