Vlaams Vredesinstituut voorzichtig blij met Nobelprijs

Het Vlaams Vredesinstituut is blij met de Nobelprijs voor de Vrede voor Europa maar wijst tegelijk op de belangrijke uitdagingen die de Unie te wachten staan. De eurosceptici reageren dan weer met nauwelijks verholen ongeloof op de toekenning van de prijs aan de Europese Unie.

"Europa zal moeten werken om zijn titel als laureaat waar te maken", zegt Wies De Graeve van het Vredesinstituut. "Ik denk bijvoorbeeld aan zijn draagschap bij de burgers, zodat dat we geen elitaire EU-instellingen krijgen die losgekoppeld zijn van de maatschappij.

"En daarnaast denk ik dat de economische motor achter de EU ook de morele positie van de EU in de wereld in het gedrang kan brengen", vervolgt De Graeve. "Ik denk bijvoorbeeld aan de rol die de EU speelt inzake wapenhandel."

Van ongeloof tot ontgoocheling

De vooral Britse eurosceptici reageren ongelovig op de toekenning van de Nobelprijs aan de EU. "Door de EU de Nobelprijs voor de Vrede te geven, wordt het uitstekende werk van de andere, verdiende winnaars ondermijnd", zegt Martin Callanan, voorzitter van de ECR-fractie in het Europees Parlement en een partijgenoot van de Conservatieve Britse premier Cameron. Volgens Nigel Farage van de UK Independence Party brengt de prijs het Nobelcomité zelf in diskrediet.

De voormalige vakbondsactivist en oud-Pools president Lech Walesa reageert ontgoocheld. Walesa won de prijs in 1983. Hij vindt dat de prijs naar een activist had moeten gaan.

"Zeker, de Europese Unie tracht Europa en de wereld op vreedzame manier te veranderen, maar ze krijgt daar geld voor" terwijl activisten zich engageren alleen maar om een idee te verdedigen. "Er is in de wereld veel persoonlijk engagement aanwezig", zegt Walesa.