Vlamingen niet enthousiast over BV's in de politiek

Vlamingen zijn niet tuk op Bekende Vlamingen in de politiek. Dat blijkt uit een enquête van iVox, die VTM liet uitvoeren. Twee op de drie Vlamingen vinden BV's in de politiek geen goede zaak. Amper 6% zegt zondag te zullen stemmen voor een BV.

Zoals bij de vorige verkiezingen is Bekend Vlaanderen ook in 2012 goed vertegenwoordigd op de kiesliijsten. Zo staat onder meer Phaedra Hoste op de Antwerpse Open VLD-lijst, Marijn De Valck is kandidaat voor dezelfde partij in Brakel en Stijn Stijnen heeft zich politiek verbonden met de Lijst Burgemeester Claes in Hasselt. 

Uit een bevraging bij 1.000 mensen blijkt echter dat Vlamingen niet enthousiast zijn over de kandidaatstelling van BV's. De helft van de ondervraagden vindt dat BV's niet weten wat in hun gemeente leeft en dat zij bevoordeeld zijn tegenover andere politici vanwege hun naamsbekendheid. Slechts 5% vindt het een goede zaak dat politieke partijen BV's inschakelen.

Waarom kiezen partijen dan voor BV's? Zowel SP.A-voorzitter Bruno Tobback als zijn Open VLD-collega Alexander De Croo benadrukken dat ze niet actief op zoek gaan naar bekende mensen. "Ik heb altijd twijfels gehad bij het kiezen voor BV’s alleen maar omdat ze bekend zijn. Maar tegelijk is het niet omdat je bekend bent, dat je niets af weet van de lokale politiek", zegt De Croo.

Tobback geeft toe dat BV’s hun bekendheid kunnen uitspelen, maar beklemtoont dat dit ook een keerzijde heeft. "Mocht Tine Van den Brande niet Tine Van den Brande zijn geweest, dan had ze vorige week niet in de krant gestaan", verwijst de socialist naar de actrice die in Mechelen op de SP.A-lijst staat en in opspraak kwam nadat ze dronken door een rood licht had gereden.

Volgens politicoloog Carl Devos (UGent) stemmen mensen toch voor BV’s, maar geven ze dat niet graag toe. Hij vergelijkt het met mensen die niet graag toegeven dat ze beïnvloed worden door reclame. Devos relativeert ook het aantal BV’s op de lijsten. "Bij lokale verkiezingen staan de lijsten vol bekende mensen: bakkersvrouwen, de zoon van de slager, de lokale arts...", zegt hij in Het Nieuwsblad.

lees ook