Vlooien of niet, weg met dat borsthaar!

Het blijft een zoektocht naar het waarom van het steeds meer bewust "naakt" maken van de man. Scheren is de boodschap en liefst zoveel mogelijk. Waardoor we ons almaar meer van de dieren met hun rijkelijke vacht onderscheiden. Een vacht die een welgekomen huisvesting kan zijn voor parasieten als vlooien, luizen en teken. Zou dit dé/een van de redenen kunnen zijn waarom vrouwen mannen met een gladde borstkas lijken te prefereren?
Blue-zanger Duncan James heeft de boodschap van vrouwen goed begrepen.

De vraag intrigeerde alvast een onderzoeksteam aan de universiteit van Trnava, Slovakije. 344 vrouwen, deels van Turkse, deels van Slovaakse nationaliteit, werd gevraagd om foto’s te beoordelen op hun aantrekkelijkheid. De foto’s bevatten dezelfde mannen,  eerst met een weelderige haarbos op de borstkas, daarna met een zacht babyhuidje.

Het onderscheid Turks-Slovaaks werd gemaakt omdat beide landen verschillend zijn betreffende ziektes die door parasieten overgedragen worden. In Turkije ligt dit volgens de onderzoekers hoger dan in Slovakije. Verondersteld werd dus dat Turkse vrouwen gevoeliger zouden zijn voor het parasietenprobleem (lees: de weelderige vacht) en dus sneller voor een gladgeschoren man zouden opteren dan hun Slovaakse zusters. Voor deze laatste zou al dan geen haar op de borst geen probleem zijn.

"Nog maar een begin"

Toch bleken Slovaakse vrouwen evenzeer te kiezen voor een blinkende torso en was er geen verschil met de Turkse vrouwen. Liefst 80% van de vrouwen, uit beide landen, koos resoluut voor dergelijke mannen.

Onderzoeker Pavol Prokop op de website LiveScience: "Dit resultaat is nog maar een begin voor verder onderzoek. Het betekent dus niet dat we parasieten op de mannelijke huid moeten uitsluiten als mogelijke verklaring. Daarvoor is onderzoek in meerdere landen nodig. Bijvoorbeeld in Kameroen, waar uit een eerdere studie gebleken is dat vrouwen daar wel liever harige mannen zien."

Bovendien blijft de vraag waarom vrouwen veel liever "gladde" mannen zien wetenschappelijk onbeantwoord.

lees ook