Voor- en tegenstanders van president Mursi slaags

In de straten van de Egyptische hoofdstad Caïro zijn verschillende gewonden gevallen toen voor- en tegenstanders van de nieuwe president Mohammed Mursi slaags raakten. De incidenten vonden plaats nadat de president een topfiguur van het gerecht had ontslagen.

De spanning is weer opgelopen sinds president Mursi de belangrijkste procureur-generaal van het land ontslagen heeft. Mursi ging tot die ingreep over onder druk van de straat. Vele Egyptenaren zijn woedend na de vrijspraak van enkele aanhangers van ex-president Hosni Moebarak die van moord werden beschuldigd (foto's).

De betogers noemen het proces een klucht. "Net zoals vorige processen en andere processen die zullen volgen. Er moet eens grote kuis gehouden worden in het gerechtelijke systeem nadat de procureur-generaal is opgestapt, zodat er een vergelding kan zijn voor het bloed van onze martelaars die stierven tijdens de revolutie", zei een betoger uit het kamp Mursi. 

De president gaat strikt genomen zijn grondwettelijk boekje te buiten door de procureur-generaal te ontslaan. Die weigert dan ook om op te stappen.

Bij de jongste protesten zijn zeker al tien gewonden gevallen. Het gaat om de grootste onlusten sinds Mursi in juni tot president werd verkozen.