Wie houdt Leterme en zijn kartel van klinkende zege?

Met ex-premier Yves Leterme op kop van de kartellijst CD&V-N-VA lijkt de vraag in Ieper vooral hoe groot de absolute meerderheid van het kartel wordt. Toch hebben niet alle lijsttrekkers in Ieper de hoop laten varen.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 haalde CD&V-N-VA in Ieper de absolute meerderheid. Toen werd Leterme, die toen nog Vlaams minister-president was, nog niet als kopstuk in Ieper uitgespeeld. Nu heeft het kartel dus nog twee extra troeven: ten eerste is Leterme, nog steeds bijzonder populair in de Kattenstad, deze keer wel het absolute uithangbord. En ten tweede is Ieper een van de weinige plaatsen waar het kartel nog bestaat. Mogelijk levert dat nog extra stemmen op door de nationale bonus van de N-VA. Géén absolute meerderheid halen, zou dus neerkomen op een blamage voor Leterme.

Voor een meerderheid zijn 17 op de 33 zetels nodig. “Wij mikken op 18 zetels”, zegt Leterme. “Zo kunnen we comfortabel besturen.” Leterme zou dus liefst geen coalitie moeten sluiten. Hij ziet het kartel als een soort voorakkoord. “Wij willen samen met de N-VA besturen in Ieper en we presenteren ons daarom samen aan de kiezer.”

Oppositie wil tegenwind bieden

Zijn de andere partijen in Ieper dan al op voorhand gedoemd tot de oppositie? Sommigen blijven strijdvaardig. “Ons hoofddoel is om de absolute meerderheid te breken”, zegt Emmily Talpe (foto), die de lijst trekt voor Open Ieper (Open VLD samen met enkele onafhankelijke kandidaten). “Dat kunnen we zeker niet alleen, maar nu wordt Ieper bestuurd vanuit een ivoren toren. CD&V-N-VA krijgt geen tegenwind.”

Ives Goudeseune (SP.A) waagt zich liever niet aan voorspellingen. “Elke stem voor ons is er natuurlijk één minder voor het kartel. Maar of het lukt om de absolute meerderheid te breken, dat zullen we zondagavond zien.”

Nancy Six van Vlaams Belang denkt niet dat de absolute meerderheid zal worden gebroken. “De kiezer in Ieper stemt oerconservatief. Ik zie dat dus niet snel veranderen.” Zelf hoopt ze dat haar partij met 4 zetels kan standhouden. Maar deelnemen aan het beleid is niet voor Six weggelegd. “Wij zitten goed in de oppositie. Wij willen geen water bij de wijn doen.”

Groen wil een zetel

Groen heeft geen zetel in de gemeenteraad. De partij hoopt met Christophe Gantois, cafébaas van “De twaalf apostels”, deze keer wel in de gemeenteraad te geraken.

“Eens ik burgemeester word, blijf ik het”

Leterme is nu nog adjunct-secretaris-generaal bij de OESO. En dat blijft hij tot het einde van zijn mandaat: dat loopt eind 2013 af, maar kan nog een jaar verlengd worden. Tot die tijd zal Jan Durnez (CD&V) burgemeester worden. Durnez zelf liet verstaan dat hij daar weinig graten in ziet en er geen probleem mee heeft om een stap opzij te zetten als Leterme terugkeert uit Parijs.

Leterme knoopt een duidelijke belofte vast aan zijn engagement als lijsttrekker. “Eens ik burgemeester word, dan blijf ik burgemeester tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen.” Toch is het de vraag of hij bij de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen in 2014 aan de lokroep zal kunnen weerstaan. Die deur laat Leterme open. CD&V-voorzitter Wouter Beke “heeft mijn nummer”, zegt hij daarover.

“Chinese vrijwilliger”: kiezersbedrog?

Dat Leterme de lijst trekt, maar wel nog enkele jaren in Parijs blijft, wekt wrevel op bij de andere partijen. “Ze zeggen aan de kiezer: kies voor de Mercedes, maar krijg een Chinese vrijwilliger in de plaats”, zegt Goudeseune (SP.A). “Dit is niet netjes. Als je je engageert voor de gemeente, moet je ook je verantwoordelijkheid opnemen.” Goudeseune stuurde deze week daarom ook folders rond: “de enige Ives die echt in Ieper blijft”.

“Hij staat op de lijst om stemmen te trekken, maar wat zal hij doen in 2014?”, vraagt Goudeseune zich af. Hij vreest dat Leterme Ieper enkel wil gebruiken om over twee jaar terug te keren op het nationale of Europese toneel.

“Kiezersbedrog kun je dit niet noemen, want je weet het op voorhand”, zegt Six (Vlaams Belang). “Maar blijkbaar vind de Ieperling dit niet erg.”

“Het is niet fair, maar het is slim gespeeld”, zegt ook Talpe (Open Ieper). “We kunnen enkel hopen dat de Ieperling dit doorziet. Wij blijven aandringen op meer inspraak en meer betrokkenheid voor de andere partijen.”

Toch is de kans bijzonder groot dat niemand Leterme en het kartel van de absolute meerderheid houdt.

Wouter Carton

lees ook