"Een laatste keer alles mobiliseren"

In de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen heeft de N-VA de laatste sprint ingezet naar de verkiezingen op zondag. In een overvolle zaal verzamelden de militanten om nog een laatste keer de toespraken van hun partijkopstukken te aanhoren.

"We zitten nu echt in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen", zei Ben Weyts, lijsttrekker in Beersel, "prima, want de rechte lijn bewandelen is de specialiteit van de N-VA". Dat de kopstukken van de partij strijdbaar klonken zo net voor 14 oktober kon alvast niet worden ontkend.

In een overvolle Koningin Elisabethzaal wilde de partij nog een keer de laatste puntjes op de i zetten. Maar dat de N-VA meer dan een i nodig had om al haar kopstukken en lijsttrekkers een punt te laten maken, was duidelijk.

Danny Pieters, de lijsttrekker in Leuven, zette zich in zijn toespraak resoluut af tegen het beleid van zijn collega-politicus en burgemeester van Leuven, Louis Tobback (SP.A). "Het wordt tijd dat Tobbackograd weer Leuven wordt", klonk het uit zijn mond. 

"Nog een nachtje slapen en dan is het zover"

"Het volstaat niet hier en daar een bibliotheek of een park in te plannen terwijl op de straathoek drugs gedeald worden", meende Liesbeth Homans, nummer twee op de N-VA-lijst in Antwerpen. In haar toespraak nam ze de visie van het stadsbestuur omtrent de stadsontwikkeling op de korrel. Ook het integratiethema kwam in haar pleidooi uitgebreid aan bod.

Siegfried Bracke, de lijsttrekker in Gent, zette dan weer volop in op het thema veiligheid. "Wie in Gent niet in slaap is gewiegd door de paarse goednieuwsshows, kan er niet omheen dat in tien jaar tijd er 40 procent meer criminele feiten zijn gemeld", klonk het bestraffend.

Bracke had het in zijn toespraak vooral voorzien op de "zogeheten illegale draaideurcriminelen" en "die Roma, en die vele andere Oost-Europeanen ". Zij moesten illustreren dat voor het stadsbestuur van Gent "alle argumenten goed zijn om de N-VA te stuiten".

Ook Bart De Wever, voorzitter en lijstrekker in Antwerpen plaatste nog een woordje. "Nog een nachtje slapen en dan is het zover... morgen begint de verandering", klonk het beloftevol. De Wever stelde zijn publiek ook voor een keuze. "Wilt u meer van hetzelfde of wilt u verandering", vroeg hij. "Dat is de keuze die morgen voorligt."

De Wever herhaalde dat een stem voor zijn partij een duidelijke proteststem is tegen de federale regering van Elio Di Rupo. "De Vlamingen kunnen een duidelijke boodschap sturen naar de Wetstraat", zei hij. "Wij zijn het moe. Moe om als melkkoe te worden gebruikt. We aanvaarden het economische malgoverno niet meer". Woorden waarvoor de voorzitter driemaal een staande ovatie kreeg.

lees ook