"Leerlingen 's avonds langer op school houden"

Walter Buijs, voorzitter van 50 scholen in het bisdom Mechelen-Brussel, wil met een revolutionair onderwijsplan de schoolmoeheid en het spijbelen bij leerlingen bestrijden. Dat zegt hij in De Morgen. Zo vindt hij onder meer dat elke leerling een coach moet krijgen en dat de leerlingen tot 18 uur op school moeten blijven.

Buijs is het niet eens met de onderwijsplannen van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). Hij vindt dat het voorstel voor het laten verdwijnen van de verschillende onderwijstypes ASO, TSO, BSO en KSO "meer kwaad dan goed zal doen".

Volgens Buijs is een gebrek aan motivatie vaak de reden waarom leerlingen afhaken. Dat wil hij oplossen met persoonlijke coaches. Hij vindt dat leerlingen 2 schooljaren lang moeten bijgestaan worden door een vertrouwenspersoon.

Daarnaast wil hij de lessen Latijn in het eerste jaar afschaffen. "Leerlingen verliezen teveel tijd met het leren van de grammaticaregels", zegt Buijs. "Geef ze in plaats van een klassieke taal liever wat meer Nederlands in het eerste jaar, daarna kunnen ze nog voor Latijn kiezen."

"Tot 18 uur naar school"

Buijs wil ook het aantal schooluren optrekken. Hij vindt dat de leerlingen tot 18 uur naar school kunnen gaan. "In de jaren zestig was er avondstudie tot half zeven", zegt Buijs. "Maar tegenwoordig zit er bijna niemand in de avondstudie, alleen de leerlingen die extra begeleiding nodig hebben."

Volgens Buijs kan de sociale achterstand van kansarme kinderen enkel doorbroken worden door af te dwingen dat iedereen op school studeert. "Je kan de individuele vrijheid niet tot in den treure blijven steunen. In dat opzicht moeten niet ouders maar de scholen kinderen opvoeden."