"Onrechtvaardige oorlog wordt ons opgelegd"

Alle opties liggen op tafel om de crisis in Oost-Congo op te lossen: politieke, diplomatieke en militaire. Dat heeft de Congolese president Joseph Kabila gezegd op de top van de francofonie in de Congolese hoofdstad Kinshasa.

In zijn openingstoespraak noemde Kabila buurland Rwanda niet bij naam. Hij had het over "een ongerechtvaardigde oorlog die ons wordt opgelegd" en een "onaanvaardbare situatie". Rwanda wordt beschuldigd van steun aan de M23-rebellen in het oosten van Congo, hoewel Kigali dat met klem ontkent.

De Congolese overheid beweegt hemel en aarde om de Rwandese steun aan de rebellen in de Kivu-provincies te laten veroordelen door de internationale gemeenschap. Zo kregen de deelnemers aan de top van de francofonie een brochure over de kwestie.

De Franse president François Hollande zei in zijn toespraak dat de grenzen van Congo onaantastbaar zijn en moeten worden gerespecteerd. Hollande is voorstander van een uitgbreiding van het mandaat van de VN-blauwhelmen in Congo.

En de mensenrechten?

Kabila en Hollande hadden ook een gesprek onder vier ogen. Naar verluidt was dat "open en direct". Hollande heeft er bij Kabila op aangedrongen dat de verantwoordelijken voor de moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya worden berecht. Op 23 oktober is er een cruciale hoorzitting van het proces in beroep over die moord.

Desondanks ziet Hollande ook "positieve signalen" in Congo in verband met meer democratie. "Als er de laatste dagen al vooruitgang is geboekt - hoe klein ook -, dan is er toch een evolutie aan de gang en ik hoop dat die tot resultaten leidt", zei hij achteraf.

Eerder deze week bestempelde Hollande de toestand van de mensenrechten in Congo nog als "totaal onaanvaardbaar".