Twee doden in Nederland door eten van besmette zalm

In Nederland heeft een grote salmonella-uitbraak het leven gekost aan twee oudere mensen. Zo'n 550 mensen raakten ziek na het eten van besmette zalm. Tweehonderd mensen liggen in het ziekenhuis.

Vorige week waarschuwde de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) consumenten voor een partij gerookte zalm die de salmonellabacterie kon bevatten. Bij controles bleek zalm van een visfabrikant uit Harderwijk niet veilig voor consumptie.

De fabrikant had onder andere vis geleverd aan de winkels van Albert Heijn en Aldi. Alle besmette producten zijn intussen wel uit de rekken gehaald. Zeker 550 mensen zijn ziek geworden en 200 mensen liggen in het ziekenhuis. Twee oudere mensen zijn gestorven. De salmonellabacterie infecteert de darmen waardoor diarree kan optreden en uitdroging mogelijk is. Bij jonge kinderen en bejaarden kan de bacterie ernstige gevolgen hebben.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid zouden er nog veel meer zieken zijn, maar niet alle slachtoffers melden zich. De Rijksdienst spreekt van een "zeer uitzonderlijke en grote uitbraak". Het dodenaantal zou kunnen oplopen tot 17.