Wilfried Martens (76) moet EVP naar 2014 leiden

De Europese Volkspartij (EVP), die christendemocratische en conservatieve partijen verenigt in het Europees Parlement, zal het mandaat van oud-premier Wilfried Martens (76) als voorzitter met drie jaar verlengen.

Martens is voorzitter van de EVP. Toen zijn mandaat in 2009 op een congres in Bonn met drie jaar werd verlengd, liet de oud-premier er geen twijfel over bestaan dat dit zijn laatste mandaat is.

Nu neemt Martens toch nog een nieuw mandaat aan. Woensdag wordt de benoeming bekrachtigd op een congres van de EVP in Boekarest.

Dat betekent dat Martens voorzitter van de EVP blijft tot na de Europese verkiezingen van 2014. "Het was geen gemakkelijke beslissing. Maar ik voel me verplicht om dit te doen. Op 18 maanden voor de verkiezingen zou het hachelijk zijn om nog van leider te veranderen."

"Ik had in schoonheid afscheid kunnen nemen, maar schoonheid plaats ik tussen aanhalingstekens. Men had mij kunnen verwijten dat ik de partij in de steek had gelaten, en dat heb ik niet willen doen", stelt Martens.