"N-VA boekt grootste overwinning sinds WOII"

"Wat wij vandaag gedaan hebben, is een keerpunt in de geschiedenis", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "De N-VA boekt de grootste verkiezingsoverwinning sinds WOII. Dit is een zwart-gele zondag."
  • 20.01 uur: "Ik denk dat Vlaanderen duidelijk heeft gemaakt dat men in dit land een verandering wilt", zegt Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters. "Ik denk dat wij vandaag wortels hebben in Vlaanderen. Ik denk dat dat ook nodig is. In de Vlaamse regering doen we wel met de volle goesting voort, zoals we gisteren deden." Hij herhaalt wel de oproep van zijn partijvoorzitter om gesprekken op te starten over een confederale hervorming. "We mogen niet wachten tot 2014 om dan voor een blok te staan. Het is beter om nu al gesprekken op te starten."
  • 19.10 uur: "Wat wij doen tijdens ons leven zindert na in de geschiedenis. Wat wij vandaag gedaan hebben, is een keerpunt in de geschiedenis. De N-VA boekt de grootste verkiezingsoverwinning sinds WO II. Gebaseerd op de provincieraadsverkiezingen zijn wij in een klap de grootste partij van Vlaanderen geworden. Niet alleen evenaren we onze monsterscore van 2010, we overtreffen ze zelfs. Dit is een zwart-gele zondag", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "De N-VA is niet langer een reus op dwergvoeten. Wij worden de grootste partij van Vlaanderen. Het is aan ons om de grondstroom van Vlaanderen te vertolken en die te verdedigen, van de Wetstraat tot de Dorpstraat. Onze verkozenen zullen keihard werken om het vertrouwen van de Vlaming nooit te beschamen. De kracht van verandering heeft het gehaald." De Wever doet ook een oproep aan premier Elio Di Rupo (PS) om samen met N-VA de confederale hervorming voor te bereiden. De N-VA-voorzitter benadrukt ook nog eens de overwinning van zijn partij in Antwerpen. "Wij zijn de grootste partij van 't Stad. Antwerpen is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons."
  • 18.50 uur: "We halen schitterende resultaten in Limburg en in Antwerpen", zegt Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement.
  • 16.40 uur: "N-VA doet het overal bijzonder goed", zegt Geert Bourgeois. "Het zal van lokale toestanden afhangen of we de burgemeester leveren. Laat ons hopen dat men de winnaar niet stelselmatig gaat boycotten. Als de kiezer echt verandering wil, moet men daar rekening mee houden. Mijn voorlopige conclusie is dat de N-VA de winnaar is van deze verkiezingen."

lees ook