"Wij als ijsbreker, anderen pakken winst"

Bruno Valkeniers, voorzitter van Vlaams Belang, geeft toe dat zijn partij een pijnlijke nederlaag lijdt. Maar dat Vlaams Belang stemmen verloren is aan de N-VA, noemt Gerolf Annemans geen nieuws.
  • 20.23 uur: "Dit is een pijnlijke nederlaag", zegt voorzitter Bruno Valkeniers. "Maar wij zijn in heel wat steden en gemeenten nog altijd vertegenwoordigd. We hebben gedurende jaren de rol van ijsbreker gespeeld en nu zijn er andere schepen die er door varen en met de winst gaan lopen. Ik hoop dat N-VA kan waarmaken wat de kiezers van hen verwachten." Zijn eigen partij is volgens de voorzitter niet dood.
  • 19.07 uur: "Vlaams Belang haalt gemiddeld 9 à 10 procent", zegt Filip Dewinter. "Wij zijn niet verloren. Het mag altijd meer zijn, maar ik besef wel dat dit de natuurlijke biotoop is van een partij als de onze."
  • 16.15 uur: "Voor ons is het niet zo nieuw of belangwekkend dat we sinds 2006 onze kiezers zagen weglopen naar de N-VA. Voor ons is belangrijk wat er overblijft als de rook om ons hoofd is verdwenen en in sommige steden ziet dat er niet zo slecht uit", zegt Gerolf Annemans. "In Antwerpen was er een strategie om te focussen op veiligheid. Ook in de grote steden zal ons dat geen windeieren gelegd hebben."

lees ook