Alweer Duitse minister verdacht van plagiaat

De Duitse minister van Onderwijs Annette Schavan (CDU) is in opspraak gebracht. Schavan zou in haar thesis op grote schaal plagiaat hebben gepleegd. Volgens de universiteit van Düsseldorf zijn 60 van de 351 pagina's verdacht.

Annette Schavan (57) heeft al ontkend dat ze in haar thesis uit  1980 plagiaat heeft gepleegd. Ze erkent wel dat ze "hier en daar wat  zorgvuldiger had kunnen formuleren".

Schavan is niet de eerste minister in Duitsland die onder vuur komt te liggen na plagiaat. Vorig jaar trad de minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg af omdat hij plagiaat had gepleegd. Guttenberg had op honderden pagina's teksten gekopieerd zonder de bron te vermelden.

In Duitsland werden na het vertrek van Guttenberg verschillende thesissen van politici onderzocht. Twee Duitse Europarlementariërs moesten na onderzoek hun titel inleveren. Ook de Hongaarse president Schmitt moest opstappen na een zaak van plagiaat.