Bart Somers zit op burgemeesterkoers in Mechelen

In Mechelen is Bart Somers goed op weg om zijn burgemeesterssjerp te behouden. Zijn stadslijst doet enkele procenten beter dan in 2006 en blijft ruim de grootste. De N-VA komt binnen op 23,1 procent. Vlaams Belang wordt weggeveegd.

De N-VA, die voor de eerste keer apart meedoet, scoort dus goed, maar komt niet in de buurt van de stadslijst van burgemeester Somers (33,9 procent). Diens coalitiepartner SP.A haalt 18,2 procent en blijft daarmee in de buurt van het resultaat van 2006.

De huidige coalitie kan dus voortdoen, maar SP.A-lijsttrekster Caroline Gennez mag haar burgemeestersambities opbergen. Bovendien lonkt ook N-VA'er Marc Hendrickx al naar Somers. Die heeft de kaarten in handen en kan kiezen met wie hij in zee gaat. Al lijkt de SP.A toch de voor de hand liggende optie.

In elk geval lijkt er Somers weinig in de weg te staan van een derde ambtstermijn. Of het moest zijn dat de N-VA, de SP.A en CD&V, dat met 12,3 procent de 4e partij is, een verbond tegen hem zouden sluiten. Maar die kans lijkt eerder klein. De score voor Vlaams Belang is dramatisch. De partij verliest 17,7 procent en zakt naar 8,9 procent, een verlies van 8 zetels.

Burgemeester Somers is veruit de populairste in Mechelen. Hij haalt ruim 10.300 voorkeurstemmen. De nummer 2, Caroline Gennez, volgt met 4.072 op geruime afstand. Marc Hendrickx van de N-VA kreeg 3.556 stemmen achter zijn naam.

Wordt het toch iedereen tegen Somers?

Gennez, die eerder op de avond de coalitie met de stadslijst van Somers leek voort te willen zetten, bekijkt ook andere opties. Want, zo blijkt nu, N-VA'er Hendrickx is een tijdje na het bekendmaken van de officiële verkiezingsresultaten formeel benaderd door haar om een coalitie te vormen tegen Somers.

Hendrickx, die in die constructie burgemeester zou worden, verklaart dat hij alle opties openhoudt. "Ik hou mijn antwoord in beraad. Als Caroline Gennez op meerdere paarden mag spelen, wie ben ik dan om niet hetzelfde te doen."

De N-VA-lijsttrekker wijst er wel op dat Somers een zeer goed resultaat heeft behaald. "Het is zo dat de stadslijst en Somers met zijn vele voorkeurstemmen de grote winnaars van de verkiezingen zijn, en we vragen dan ook om een duidelijk signaal."

Bart Somers en Kristof Calvo noemen de zet van Gennez "politiek onbehoorlijk", maar ze sluiten de SP.A niet uit van de coalitievorming. Bovendien is het de vraag of het Gennez menens is om met de N-VA in zee te gaan. Of wil ze het hard spelen en Somers onder druk zetten?

lees ook