Blitz-coalitie zet de N-VA buitenspel in Halle

De stad Halle leek vanavond een kantelmoment te beleven toen de N-VA met 30% de grootste partij werd. De zwartgele vreugde werd evenwel de pas afgesneden door een alternatief coalitieakkoord tussen CD&V, SP.A en Open VLD.

Tot nu toe werd Halle geleid door burgemeester Dirk Pieters die een coalitie leidde tussen CD&V, N-VA en Open VLD. Het kartel is verleden tijd, maar apart haalt de N-VA net geen 30% en 12 van de 33 zetels . Schepen en voormalig journalist Mark Demesmaeker (boven)  leek zo een sleutelrol in de stad te gaan spelen.

Niet zo, want vanavond kondigden CD&V, SP.A en Open VLD aan dat ze een alternatieve coalitie hebben gesloten om samen Halle te gaan besturen. Huidig burgemeester Dirk Pieters (CD&V) zou dus de sjerp behouden. In feite wordt de bestaande coalitie samengezet, maar dan zonder de N-VA en met de socialisten.

Samen hebben die drie partijen 18 van de 33 zetels. CD&V (23,7% en 9 zetels) is de tweede partij in Halle voor SP.A (15,8% en 6 zetels) en Open VLD (10,4% en 3 zetels). Die drie partijen leden wel verlies, maar dat was niets vergeleken met de pandoering die Vlaams Belang (-12% en verlies van 5 zetels) mocht ondervinden.

Nog opvallend: de Franstalige eenheidslijst UF die voor het eerst verscheen in Halle, haalde 4,46% en een zetel. 

"Slag voor de kiezer"

De verslagenheid bij de N-VA is groot nu de partij niet het voortouw kan nemen. Lijsttrekker Mark Demesmaeker spreekt over "een slag voor de kiezer". Hij begrijpt niet dat CD&V de goede samenwerking van de voorbije zes jaar omzet in een anti-N-VA-coalitie vindt hij een aanfluiting. "Dit heeft nies te maken met inhoud en beleid, wel met machtsposities en postjes", aldus Demesmaeker.

lees ook