Brepoels en Sauwens kunnen vechten om sjerp

In Bilzen halen zowel CD&V als de N-VA 10 zitjes in de gemeenteraad. Maar CD&V van burgemeester Johan Sauwens haalt wel meer stemmen (procenten) dan de N-VA van Frieda Brepoels. De huidige coalitie van CD&V en Pro Bilzen heeft niet langer een meerderheid.

Het bestuur in Bilzen zal er de komende 6 jaar anders uitzien dan nu. De huidige coalitiepartners CD&V en Pro Bilzen verliezen zetels en halen niet langer een meerderheid in de gemeenteraad. CD&V-Nieuw van burgemeester Johan Sauwens valt licht terug van 32,38% naar 30,03% en verliest daardoor een zitje. CD&V-Nieuw heeft er nu 10.

Dat zijn evenveel zitjes als de N-VA van Europees parlementslid Frieda Brepoels. De partij haalt 28,11% (een stijging met 22,39%), hetgeen dus ook 10 zitjes oplevert (tegenover 1 zitje nu).

De huidige coalitiepartner van CD&V/Nieuw, Pro Bilzen, moet 2 zitjes inleveren. De partij moet minder inleveren dan oppositiepartij Open VLD, maar komt op hetzelfde aantal zitjes als Open VLD. Pro Bilzen zakt van 22,87% naar 17,86%, van 7 zitjes naar 5 zitjes.

Ook Open VLD moet dus veel procenten inleveren. De partij zakt van 24,16% naar 17,16%. Een zware klap vooral in zetels omdat de partij slechts 5 zitjes overhoudt, in plaats van 8 in 2006.

Vlaams Belang moet het meest inboeten in Bilzen. De partij houdt nog maar  1 van de 4 zitjes over, voor lijsttrekker Annick Ponthier. De partij zakt van 14,83% naar 6,83%.

CD&V in bad met N-VA of met Open VLD+Pro Bilzen

Als we mathematisch kijken wat er mogelijk is in Bilzen, dan zijn er verschillende opties, al zijn ze niet allemaal heel evident. Hieronder de mogelijkheden:

  • CD&V-Nieuw + N-VA: 20 van de 31 zitjes
  • CD&V-Nieuw + Open VLD + Pro Bilzen: 20 van de 31 zitjes
  • N-VA + Open VLD + Pro Bilzen: 20 van de 31 zitjes

Zowel CD&V-Nieuw, Open VLD, N-VA als Pro Bilzen hadden eerder aangegeven nooit met Vlaams Belang een coalitie te vormen. Daarom zijn die mogelijkheden niet weergegeven.

Anke Fransen

lees ook