Burgemeesters doen het goed in Brusselse gemeenten

In de meeste Brusselse gemeenten blijven de uittredende burgemeesters aan zet. Of de burgemeester van MR-, PS-, FDF- of CDH-signatuur is, verandert niets aan die trend. Maar er zijn uitzonderingen. Philippe Moureaux verliest stevig in Molenbeek en ook Willy Decourty krijgt klappen in Elsene.

In Brussel-stad blijft PS-SP.A de grootste. De lijst van burgemeester Freddy Thielemans heeft 29 procent van de stemmen gekregen. Tweede grootste blijft het CDH met 18 procent. Uitdager MR-Open VLD is er niet in geslaagd om de macht van de PS te breken en eindigt derde met 17,89 procent. Ecolo-Groen boekt 2,7 procent winst en eindigt vierde met 12,39 procent.

In Oudergem herbevestigt FDF-boegbeeld Didier Gosuin zijn populariteit. Zijn Lijst van de Burgemeester haalt de absolute meerderheid met 64,12 procent van de stemmen. Goed nieuws voor de Vlamingen in de gemeente is dat de SAMEN-lijst, waarop alle Nederlandstalige partijen (behalve Groen) zich verenigd hebben, een zetel binnenhaalt. SAMEN-lijsttrekker Dirk Hoornaert weet zich dus verzekerd van een zitje in de gemeenteraad. Mogelijks zit er ook een schepenambt in. Ecolo-Groen wint licht en eindigt op 14,07 procent, de PS is derde met 9,25 procent.

Ook FDF-voorzitter Olivier Maingain behoudt zijn machtspositie in Sint-Lambrechts-Woluwe. Maingain's Lijst van de Burgemeester haalt ook zonder MR nog 55,69 procent en dus de absolute meerderheid. MR wordt tweede met 15,69 procent, Ecolo-Groen derde met 10,89 procent.

De Lijst van de Burgemeester van Vincent De Wolf (MR) verliest bijna 6 procent in Etterbeek, maar behoudt een comfortabele eerste positie met 42,01 procent van de stemmen. De tweede partij blijft Ecolo-Groen, maar die blijven met 16,98 procent ver uit de buurt van de LB. Ook de PS behoudt een status-quo en blijft derde met 13,39 procent.

MR blijft ook zonder FDF grootste in Ukkel

In Ukkel verliest de MR zonder het FDF net zijn absolute meerderheid, maar de partij van burgemeester Armand De Decker blijft wel de grootste met 47,32 procent. Ecolo-Groen wint bijna 3 procent en eindigt op 16,73 procent. Het FDF, die er alleen voor gingen, eindigen op de derde plaats met 13,81 procent. De PS volgt op de voet met 13,25 procent.

Burgemeesters blijven aan zet

Ook in de zogenoemde KGB-gemeenten Koekelberg, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem blijven de uittredende burgemeesters aan zet.

Burgemeester Philippe Pivin (MR) bevestigt zijn machtspositie in Koekelberg. De burgemeester volgde zijn vader op en is zelf al meer dan 10 jaar burgemeester. Net als in 2006 haalt hij opnieuw de absolute meerderheid met 56,33 procent. De PS volgt met 28,48 procent. Ecolo-Groen wordt derde met 13,09 procent.

In Ganshoren is het de PS van burgemeester Michèle Carthé heelhuids uit de verkiezingen gekomen. Een belangrijk deel van haar eigen ploeg verweet haar een autoritaire houding en keerde haar voor de verkiezingen de rug toe. Onder andere Pierre Kompany, vader van voetballer Vincent Kompany, verliet de PS en vormde het nieuwe ProGanshoren. Zij worden tweede met 22,57 procent. MR is derde met 20,43 procent.

Ook in Sint-Agatha-Berchem herbevestigt de burgemeester zijn populariteit. De lijst van burgemeester Joëlle Riguelle (CDH) haalt er 30,35 procent, gevolgd door MR met 19,46 procent en PS-SP.A met 13,51 procent van de stemmen.

In Jette verliest CDH-burgemeester Hervé Doyen vier procent, maar zijn Lijst van de Burgemeester blijft de grootste met 28,43 procent. PS-SP.A is tweede met 24,36 procent, MR derde met 13,49 procent.

Ook in de kleinste en armste Brusselse gemeente, Sint-Joost-ten-Node verliest de Lijst van de Burgemeester 5,66 procent, maar blijft de grootste met een comfortabele 44,32 procent. Ecolo-Groen pakt de winst. De groenen gaan 5,60 procent vooruit en eindigen tweede, voor CDH, met 17,98 procent. Burgemeester Jean Demannez blijft er dus aan zet. Hij heeft al aangekondigd dat hij de zes jaar niet zal uitzingen, maar de fakkel na enige tijd zal doorgeven aan Emir Kir.

In Vorst slaagt de MR er niet in om de PS van de troon te stoten. De PS, waarvoor uittredend burgemeester Magda De Galan de lijst duwde, wint licht en eindigt op 31,18 procent. De MR blijft tweede met 24,87 procent. Ecolo-Groen verliest licht en eindigt op 17,72 procent.

Molenbeek en Elsene volgen de trend niet

In Molenbeek verliest burgemeester Philippe Moureaux stevig. Zijn Lijst van de Burgemeester verliest 10,34 procent maar blijft nog net de grootste met 29,18 procent. MR verliest ook bijna 5 procent en eindigt tweede. De MR is er dus niet in geslaagd om Moureaux aan de kant te zetten, wat wel gelukt was indien de liberalen hun score van 2006 hadden weten te bestendigen.

In Elsene gaat de Lijst van de Burgemeester, in tegenstelling tot de meeste andere Brusselse gemeenten, achteruit. De lijst van burgemeester Willy Decourty (PS) krijgt klappen. Hij verliest 4,75 procent en eindigt op de derde plaats met 16,61 procent. Ook de MR, die in 2006 al de grootste partij was (maar het burgemeesterschap aan PS-er Decourty liet), krijgt klappen. De MR verliest 8,71 procent en eindigt op 29,09 procent. Daarmee blijven de liberalen wel aan zet, want ze blijven de grootste partij. Ecolo-Groen is de tweede grootste met 23,52 procent.  

Nick Resmann

lees ook