CD&V haalt absolute meerderheid in Riemst

In Limburg zijn alle resultaten van de gemeenteraads- verkiezingen binnen. Hieronder een overzicht van de resultaten van de grotere steden en gemeenten in Limburg.

Riemst: absolute meerderheid voor CD&V

In Riemst maakt burgemeester Mark Vos (CD&V, foto boven) een grote sprong voorwaarts, net als de N-VA van Jan Peumans, N-VA -boegbeeld en voorzitter van het Vlaams Parlement. CD&V blijft de grootste en verstevigt die positie nog: 46,92%, een winst van ruim 8%, een zetelwinst van 2. Met een totaal van 14 zitjes in de gemeenteraad heeft CD&V, in tegenstelling tot in 2006, niemand nodig om te besturen.

Op de tweede plaats volgt de N-VA van Peumans (foto links) met 28,09%, ook een winst van ruim 8% (een zetelwinst van 2). "Ik ben heel gelukkig met het resultaat in Riemst", zegt lijsttrekker Jan Peumans. "We hebben 7 zitjes, dat is de helft van de zitjes van CD&V, maar toch ben ik blij."

Het verlies is voor Open VLD en Vlaams Belang. Open VLD verliest meer dan 7% en strandt op 14,76%. Het zitjesaandeel is gehalveerd (3 zitjes blijven over).

SP.A-Groen haalt 7,01% en dat is net genoeg voor 1 zetel. Vlaams Belang zakt weg (3,23%) en haalt geen zitje meer binnen in de gemeenteraad.

Bree: monsterwinst voor BROS

In Bree kan burgemeester Jaak Gabriëls (foto links) de toppositie behouden in zijn gemeente maar hij moet met zijn lijst Verjonging wel terrein prijsgeven (-6,00%). Zijn lijst Verjonging haalt nog 37,38%, dat zijn 10 zitjes. Dat is, zoals in 2006, niet genoeg voor een absolute meerderheid.

Maar de partij kan wel voortdoen met haar huidige coalitiepartner, CD&V. De partij boekt een bescheiden winst (+1,04%) maar krijgt daardoor wel een zitje meer in de gemeenteraad (6 in plaats van 5 in 2006).

De vraag is of de twee partners zullen blijven samenwerken, want de grote winnaar in Bree is BROS: +11,55%. De lijst BROS (Breese Open Samenwerking) is een alliantie tussen de SP.A , N-VA en de lokale lijst VCD. De partij boekt vooral zetelwinst, want de partij krijgt nu 7 zetels (3 in 2006).

Vlaams Belang verliest een derde van de stemmen (-6,3%). In aantal zitjes betekent dat echter dat de partij de helft van de zitjes kwijt is. Vlaams Belang in Bree houdt nog 2 zitjes over.

Beringen: 3 partijen met 10 zetels

In Beringen hebben 3 partijen elk 10 zetels: SP.A, N-VA en CD&V. De grote winnaar onder hen is N-VA die een monsterwinst van 23,89% maakt. SP.A en CD&V moeten elk wat terrein prijsgeven. SP.A verliest 5,30% en CD&V 7,18%.

De SP.A is nipt de grootste met 26,28% tegenover 26,27% voor de N-VA. CD&V haalt 24,73% maar dat resulteert dus in hetzelfde aantal zetels voor de 3 partijen.

Vlaams Belang is de grootste verliezer. Het stemmenaantal is gehalveerd (van 24,25% naar 12,24%) en de partij verliest 4 zetels. Open VLD verliest 2 van de 3 zetels (-3,24%), ondanks het binnenhalen van SP.A-bekendheid Selahattin Kocak.

Lommel: Vanvelthoven houdt stand

In Lommel weet burgemeester en ex-minister Peter Vanvelthoven (foto links) met zijn Lijst Burgemeester stand te houden als grootste partij, maar Vanvelthoven moet wel wat terrein prijsgeven (-2,11%). De partij behoudt wel haar aantal zitjes: 15. Dat is er 1 te weinig voor een absolute meerderheid.

CD&V en N-VA, in 2006 nog in kartel (toen 28,55%) halen nu respectievelijk 19,68% en 17,20%. Open VLD verliest een beetje (-1,61%) en strandt op 9,29%. AKTIEF verliest 3,13% en zakt terug tot 5,19% (1 zetel). Groen is nieuw en haalt de kiesdrempel niet (4,34%). Zwaar verlies is er voor Vlaams Belang, de partij haalt niet genoeg stemmen voor een zitje (3,93%).

Lanaken: net geen absolute meerderheid voor Keulen

In Lanaken haalt Open VLD 42,33% van de stemmen, een lichte stijging met 2,70%. Toch is dat net niet genoeg voor een absolute meerderheid. De partij van ex-Vlaams minister Marino Keulen haalt 14 van de 29 zetels.

Dus moet Keulen weer op zoek naar een coalitiepartner en hij heeft keuze te over. CD&V haalt 7 zetels (23,54%), de N-VA haalt 4 zetels (15,83%) en SP.A-Groen 3 zetels (11,35%). Vlaams Belang haalt 1 zetel (6,96%). Keulen heeft vanavond verklaard dat hij in zee gaat met SP.A-Groen.

Diepenbeek: Scheurlijst wordt grootste

In Diepenbeek zijn de zetels sterk verdeeld over de deelnemende partijen. De grootste partij is Puur, een scheurlijst van de SP.A. De partij haalt 6 van de 25 zitjes. Vlak daarachter volgt de N-VA met 5 zitjes, DAAD met 4 zitjes en de SP.A met eveneens 4 zitjes (verlies van 4 zitjes).

Het grootste verlies is voor CD&V. De partij dondert er van 38,61% naar 11,88%, zomaar een verlies van 8 zitjes. De partij houdt er nog maar 3 over. Ook Open VLD neemt een duik en verliest 1 zetel. Groen maakt een kleine winst in procenten, maar niet in zetels. De partij behoudt haar ene zetel.

Anke Fransen

lees ook