CD&V verliest absolute meerderheid in Genk

In Genk wordt CD&V van burgemeester Wim Dries (en lijstduwer/Vlaams minister Jo Vandeurzen) weer de grootste partij, maar de partij verliest wel de absolute meerderheid. Opvallend is het sterke resultaat van PvdA+ van Harrie Dewitte.

De partij van de nieuwe burgemeester Wim Dries (foto boven) moet voor het eerst op zoek naar een coalitiepartner. Alle stembureaus zijn geteld en de partij strandt op 41,01% van de stemmen. Dat zijn 18 van de 39 zitjes in de gemeenteraad.

Ex-kartelpartner N-VA haalt ook een behoorlijke score, met 18,21%, meer dan de helft van de stemmen van CD&V, maar de partij is wel de op 1 na grootste.

Opvallend is het sterke resultaat van PvdA+ van Harrie Dewitte, ook bekend als Geneesheer van het Volk. Zijn partij gaat van 1 naar 3 zitjes in de gemeenteraad. PvdA+ haalt 8,84% (+3,29%).

Het kartel Pro Genk en Vlaams Belang zijn de grootste verliezers. Beide partijen zakken ongeveer 8%. PRO Genk met als lijsttrekker SP.A-ondervoorzitter Joke Quintens (foto links) zakt tot ruim 16,77%. De partij verliest 3 zitjes en houdt er 7 over.

De stemmen voor Vlaams Belang zijn bijna gehalveerd, de partij eindigt op 9,31%. De partij strandt op 3 zitjes in de gemeenteraad (3 minder dan in 2006).

Ook Open VLD Iedereen krijgt klappen en verliest bijna de helft van de stemmen. De partij zakt van 8,5% tot bijna 5%. De partij houdt nog 1 zitje over.

lees ook