CD&V verliest terrein in West-Vlaanderen

Uit de eerste nog heel gedeeltelijke uitslagen blijkt dat CD&V in de kleinere gemeenten lichtjes achteruitgaat. In Waregem zouden de christendemocraten hun absolute meerderheid toch nog behouden, maar in Deerlijk verliezen ze die. In Ieper stuwt Yves Leterme zijn partij wel omhoog.
Kurt Vanryckegehem (CD&V) mag zijn burgemeesterssjerp behouden in Waregem
 • Waregem. CD&V haalt 55,72 procent (-4,93 procent) en behoudt de absolute meerderheid. De N-VA eindigt op plaats twee, met 17,61 procent.
 • Deerlijk. CD&V blijft steken op 44,74 procent (-15,99 procent). De christendemocraten verliezen hun absolute meerderheid. N-VA (18,19 procent), Open VLD (15,93 procent en SP.A (15,22 procent) zijn aan elkaar gewaagd.
 • Poperinge. CD&V blijft de grootste met 36,33 procent. Open VLD wint 3,07 procent en klokt af op 22,87 procent.
 • Menen. Het kartel SP.A-Groen is nipt de grootste, met 24,26 procent of 8 zetels. CD&V haalt ook 8 zetels binnen. Open Stad, een scheurlijst van de SP.A, haalt 2 zetels.
 • Gistel. Open VLD verliest 3,69 procent en blijft de grootste met 28,72 procent. CD&V wint minder dan 1 procent en strandt op 27,30 procent. Liberalen en christendemocraten halen elk 7 zetels in de gemeenteraad.
 • Jabbeke. CD&V had en heeft een ruime meerderheid: 51,6 procent of 14 van de 23 gemeenteraadszetels. De N-VA trok voor het eerst naar de kiezer en haalt meteen 23,75 procent, goed voor 6 zetels. Het kartel SP.A-Groen-Plus moet het stellen met 13,67 procent, of 3 zetels. "We gaan nog zes jaar door", reageert een tevreden Crevits.
 • Ieper. Het kartel CD&V/N-VA haalt 52,58 procent, iets meer dan in 2006. Lijsttrekker Yves Leterme zal in de gemeenteraad kunnen rekenen op 20 zetels, eentje meer dan in de voorbije legislatuur.
 • Izegem. De N-VA gaat er zonder Geert Bourgeois flink op vooruit en haalt nu 36,37 procent. De Vlaams-nationalistisch partij is de onbetwiste nummer 1 in Izegem, ver voor SP.A-Groen (24,71 procent) en CD&V (21,31 procent).
 • Middelkerke. Ingeweken Oostendenaar Jean-Marie Dedecker en zijn Lijst Dedecker scoren meteen 24,95 procent. Open VLD van burgemeester Michel Landuyt verliest fors, maar blijft de grootste met 30,92 procent.
 • Bredene. De SP.A van burgemeester Steve Vandenberghe krijgt rake klappen, maar behoudt haar absolute meerderheid: 48,01 procent van de stemmen of 15 van de 25 gemeenteraadszetels. De N-VA haalt meteen 21,74 procent en is de op één na grootste.
 • Torhout. CD&V, met burgemeester Norbert Decuyper en Vlaams minister Hilde Crevits, houdt goed stand: 48,64 procent, goed voor een absolute meerderheid met 15 van de 27 gemeenteraadszetels.
 • Veurne. Burgemeester Jan Verfaillie en zijn CD&V verliezen hun absolute meerderheid, nu de N-VA zijn eigen weg gaat. CD&V blijft de grootste in Veurne, met 31,71 procent van de stemmen of 7 zetels. Concurrent Veurne Plus, de lokale versie van de SP.A, haalt 30,77 procent en even veel zetels als CD&V.
 • Knokke-Heist. De lijst Gemeentebelangen van burgemeester Leopold Lippens boekt 4,68 procent winst. Lippens kan voortaan rekenen op de steun van 24 van de 31 gemeenteraadsleden en moet alleen de N-VA naast zich dulden. Vlaalms Belang verliest zijn drie gemeenteraadsleden.
 • Tielt. Het stopzetten van het kartel met N-VA doet CD&V geen goed. Toch blijft de partij van burgemeester Luc Vannieuwenhuyze de grootste met 42,5 procent. Dat is net geen absolute meerderheid. De N-VA rijft 7 gemeenteraadszitjes binnen, het kartel SP.A-Groen 6.

lees ook