Daniël Termont: "Het ondenkbare is geschied"

"Voor u staat een bijzonder gelukkig man." De Gentse burgemeester Daniël Termont reageert erg opgetogen op de mogelijke absolute meerderheid van zijn kartel. "Dit is veel beter dan ooit verhoopt."

De Gentse burgemeester Termont moest heel lang wachten op de eerste uitslagen, maar die wijzen wel in de richting van een absolute meerderheid voor zijn kartel SP.A-Groen. Termont is dan ook een "gelukkig man", "bijzonder gelukkig" zelfs.

"Als deze uitslag bevestigd wordt dan is die voor ons veel beter dan ooit verhoopt en een ongelooflijke opsteker voor ons", zei Termont in een eerste reactie voor de camera's. "Het ondenkbare is geschied", zei hij later op de avond.

Termont stelde ook vast dat Gent een "eiland in Vlaanderen" is geworden, door de mogelijk absolute meerderheid van het progressieve kartel.

De burgemeester kondigde eerder aan 's avonds naar Open VLD te willen bellen, maar zal dat vandaag niet meer doen. "We gaan eerst feest vieren en morgen rustig nadenken en kijken wat we zullen doen."

Of het kartel bij een absolute meerderheid een derde partij in de coalitie zal opnemen, is nog niet duidelijk, maar Termont vindt het naar eigen zeggen "zinvol".

De burgemeester droeg zijn persoonlijke score - het beste resultaat dat ooit in Gent is gehaald - ook op aan zijn vader, die afgelopen weekend is overleden.

lees ook