De Croo verliest licht maar pakt de sjerp in Brakel

Lijsttrekker Alexander De Croo en zijn Open VLD krijgen in Brakel een licht verlies van een halve procent aangesmeerd, maar blijven wel afgetekend de grootste partij. Zoon Alexander haalt meer voorkeurstemmen dan vader Herman De Croo en pakt de sjerp.

Open VLD haalt met alle stemmen geteld 41,95 procent en gaat daarmee 0,56 procent achteruit. Open VLD blijft wel duidelijk de grootste partij en behoudt haar zetenaantal in de Brakelse gemeenteraad. Alexander De Croo en zijn ploeg hebben opnieuw 11 zetels, net één te weinig voor een absolute meerderheid.

Binnen Open VLD was het ook uitkijken naar de persoonlijke scores van zoon Alexander en vader Herman De Croo. Alexander De Croo was als lijsttrekker kandidaat-burgemeester, maar kondigde voor de verkiezingen "een goed gesprek" tussen zoon en vader aan, mocht hij niet de meeste stemmen halen.

Dat gesprek zal niet nodig zijn: Alexander De Croo kreeg 2.202 voorkeurstemmen, vader Herman De Croo kreeg 1.711 stemmen achter zijn naam. Het is dan ook duidelijk dat Alexander De Croo de nieuwe Brakelse burgemeester wordt.

In een eerste reactie maakte Herman De Croo bekend dat zijn partij opnieuw met de SP.A in zee zal gaan, zoals de voorbije twee legislaturen.

Vlaams Belang vliegt uit gemeenteraad

CD&V is de tweede partij in Brakel. De christendemocraten halen 22,93 procent van de stemmen en krijgt zo 6 zetels in de gemeenteraad. De N-VA eindigt op de derde plaats met 15,14 procent. De Vlaams-nationalisten rijven 3 zetels binnen.

Ook de SP.A haalt 3 zetels binnen en klokt af op een score van 15,09 procent. Vlaams Belang verliest 4 procent, verliest zijn enige zetel en vliegt dus uit de Brakelse gemeenteraad.

lees ook