De Wever (N-VA) wint strijd om Antwerpen

Bart De Wever heeft de strijd om Antwerpen gewonnen. Zijn partij N-VA haalt met bijna alle stembureaus geteld 37,68 procent van de stemmen. De stadslijst SP.A-CD&V van huidig burgemeester Patrick Janssens strandt op 28,62 procent. Opvallend: de opmars van PVDA+.

In 2006 waren de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen-Stad nog een tweestrijd tussen Patrick Janssens van het toenmalige kartel SP.A-Spirit en Filip Dewinter van Vlaams Belang-Vlott. Een tweestrijd die gewonnen werd door Janssens, iets wat door velen nu wordt gezien als de start van de neergang van Vlaams Belang.

Anno 2012 had burgemeester Patrick Janssens een nieuwe uitdager: N-VA-voorzitter Bart De Wever. Zijn partij maakte de afgelopen legislatuur deel uit van de meerderheid, De Wever zette nu zelf zijn zinnen op de sjerp en maakte van de verkiezingen in Antwerpen meteen de inzet voor het federale niveau.

Janssens kan de stunt van 2006 dit keer niet herhalen. Met bijna alle 361 stembureaus geteld scoort de N-VA 37,68 procent van de stemmen. De stadslijst van Janssens, een samengaan van de coalitiepartners SP.A en CD&V, haalt 28,62 procent. Een verschil van zo'n 9 procent.

De derde partij in de Koekenstad wordt Vlaams Belang, zes jaar geleden nog de tweede partij met 33,51 procent. Vlaams Belang verliest ook in Antwerpen erg fors. De partij van Dewinter schommelt met bijna alle stemmen geteld rond de 10 procent. Een verlies met net geen 24 procent in vergelijking met 2006, niet min dus.

Daarna volgen Groen en -verrassend- PVDA+. De partij van Peter Mertens haalt zo'n 8 procent, een stijging met meer dan 6 procent in vergelijking met zes jaar geleden. Groen, met lijsttrekker Meyrem Almaci, doet het met net geen 8 procent ook niet slecht: de partij wint bijna 5 procent in vergelijking met 2006.

Open VLD zakt helemaal weg. De liberalen hadden twee schepenen in het stadsbestuur, Ludo Van Campenhout en Ludo Bungeneers, maar zagen hen na heel wat interne strubbelingen vertrekken naar de N-VA. Nationaal boegbeeld Annemie Turtelboom werd vanuit Puurs geïmporteerd om de meubels in Antwerpen te redden, maar dat werpt geen vruchten af: de liberalen halen amper 5,5 procent.

lees ook